zondag, 9. november 2008 - 10:23

Drugsvoorraad Eindhovense coffeeshop is 500 keer te hoog

Eindhoven

Twee coffeeshops in Eindhoven zijn vrijdag 7 november door burgemeester Van Gijzel voor onbepaalde tijd gesloten nadat er een te grote hoeveelheid drugs waren aangetroffen tijdens een reguliere integrale controle van coffeeshops. Dit heeft het ministerie van Financiën bekendgemaakt.

Bij een integrale coffeeshopactie in Eindhoven zijn in totaal acht coffeeshops gecontroleerd. Bij drie coffeeshops was alles in orde. Bij deze gezamenlijke handhavingsactie werkten de Belastingdienst Oost-Brabant, het Openbaar Ministerie, de gemeente Eindhoven (BITE) en de Politie Brabant-Zuid-Oost samen.

Tijdens de handhavingsactie werd gecontroleerd op het naleven van administratieve en fiscale verplichtingen, de gemeentelijke regels en voorschriften, de AHJOG criteria, het veroorzaken van de overlast en op de overtreding van de Opiumwet. In totaal werkten 50 mensen mee aan de actie.

AHJOG-criteria zijn opgesteld voor eigenaren van coffeeshops waarbij afspraken zijn gemaakt met de overheid inzake:
A = Affichering; er mag geen reclame worden gemaakt;
H = Harddrugs; er mogen geen harddrugs verkocht worden;
O = Overlast; er mag geen overlast voor de omgeving worden veroorzaakt;
J = Jongeren; er mag niet aan minderjarigen (onder de 18 jaar) verkocht worden;
G = Gram; er mag niet meer dan 5 gram softdrugs per persoon verkocht worden.
De maximale handelsvoorraad in een coffeeshop mag niet meer dan 500 gram bedragen.

Belastingdienst
De Belastingdienst constateerde dat er bij vier ondernemers niet werd voldaan aan de administratieve en fiscale verplichtingen. Op deze adressen zijn door de Belastingdienst waarschuwingen uitgedeeld.

Om de juistheid van de aangiften te controleren zal de Belastingdienst mogelijk een nader onderzoek instellen. Op een adres waren vier werknemers aangetroffen die niet bij de Belastingdienst waren aangemeld.

Gemeente Eindhoven
Op drie adressen trof de gemeente bouwwerken aan die in strijd zijn met de bouwvergunning.

Politie
De politie trof op de Willemstraat ongeveer 200 kilo hennep en 50 kilo hasj aan. Daarnaast werd op één adres 15 kilo en een derde adres 2,5 kilo softdrugs aangetroffen. Op alle adressen zijn de softdrugs in beslag genomen. Er zijn acht personen aangehouden, waarvan er twee direct na hun aanhouding in verzekering zijn gesteld. Ook heeft de politie 31.500 euro aan contanten in beslag genomen.
Provincie:
Tag(s):