maandag, 29. september 2008 - 12:01

DSM ontrafelt DNA van schimmel penicilline

Heerlen

DSM heeft de DNA-volgorde van de schimmel Penicillium chrysogenum ontrafelt. Dit zegt het chemieconcern vandaag in een artikel van het gezaghebbende wetenschappelijke vaktijdschrift Nature Biotechnology. Het artikel vloeit voort uit een door DSM geïnitieerd omvangrijk onderzoeksproject waaraan zeven internationale onderzoeksgroepen hebben deelgenomen.

De ontrafeling van de DNA-volgorde van Penicillium chrysogenum is een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van penicilline, volgens velen het belangrijkste geneesmiddel van de twintigste eeuw. Het is deze maand precies 80 jaar geleden dat Sir Alexander Fleming de stof ontdekte.

Gerard de Reuver, directeur van DSM Anti-Infectives, geeft als commentaar: "Dankzij de inzichten die dit onderzoek heeft opgeleverd kan DSM Anti-Infectives zijn huidige productiemethoden voor Beta-lactam antibiotica verbeteren. Tevens worden grotere innovaties mogelijk bij het ontwikkelen van productiemechanismen, en daarvan zullen onze klanten en de patiënten die deze producten nodig hebben meeprofiteren. Wij zijn vastbesloten onze wereldwijd leidende positie voor deze zeer belangrijke farmaceutische producten te behouden."

Om meer inzicht te krijgen in de mechanismen waarmee Penicillium chrysogenum antibiotica produceert, en om de efficiency van dit organisme in het fermentatieproces te verbeteren, startte DSM in 2004 een onderzoeksproject met als doel de complete DNA-volgorde van Penicillium chrysogenum en de functies van de verschillende genen in kaart te brengen. Het project heeft een genoomsequentie van hoge kwaliteit opgeleverd, met 32,2 miljoen basenparen en 13.653 unieke genen. Van circa 6.000 van deze genen konden de functies worden voorspeld en over de eerste functionele analyse van het genoom is verslag uitgebracht.
Provincie:
Tag(s):