zondag, 21. september 2008 - 18:31

Duidelijkheid over opzet Eredivisie

Zoetermeer

De Nederlandse IJshockey Bond en de negen clubs uit de Eredivisie hebben overeenstemming bereikt over de competitie-opzet voor het komende seizoen. De Eredivisie zal evenals voorgaande jaren eerst de strijd om het bekerkampioenschap afwerken,daarna zal de reguliere competitie om het landskampioenschap worden gehouden.

Op 4 oktober spelen Heerenveen Flyers en Tilburg Trappers bovendien ook nog om de Ron Berteling Schaal. De wedstrijd moet zich ontwikkelen tot de traditionele seizoensopening. Voor de editie van dit jaar is een volledig nieuwe wisselschaal gefabriceerd.

De strijd om de beker wordt uitgevochten in een volledige competitie, waarna de top vier zich plaatst voor de halve finales. Dit begint op vrijdag 3 oktober en eindigt op 30 november. De halve finales zullen in december op midweekse wedstrijden worden gespeeld in een best-of-three variant. De bekerfinale staat dan op het programma voor woensdag 21 januari 2009. Deze zal zoals gebruikelijk in Eindhoven worden gespeeld.

Na afloop van de bekercompetitie begint in het weekeinde van 5 december de reguliere competitie. Deze zal dit jaar worden gespeeld in een anderhalve competitie. Teams komen elkaar dus drie keer tegen. Om tot een objectief speelschema te komen, wordt een schema van de Internationale IJshockeyfederatie gebruikt, waarbij de ranking van vorig jaar het uitgangspunt vormt.

Dit betekent dat alle clubs gegarandeerd twintig thuiswedstrijden krijgen, twee meer dan het afgelopen seizoen. Dit geeft de nieuwe clubs in de eredivisie de kans aan hun fanbasis te werken, terwijl de overige clubs voldoende kansen krijgen om inkomsten te genereren. Het eerder uitgelekte plan om acht teams te laten plaatsen voor de play-offs vindt geen doorgang. Deze wordt net als andere jaren met vier teams gespeeld.

Daarbij is wel vervallen dat de halve finales over een best-of-seven worden gespeeld. Deze worden nu net als de finale in best-of-five afgewerkt. De competitie telt twee onderbrekingen. Van 3 tot en met 9 november wordt onderbroken vanwege de deelname aan het Olympisch Kwalificatietoernooi in Narva, Estland. Dat geldt ook voor 2 tot en met 8 februari, als mogelijk de volgende ronde van de kwalificatie moet worden gespeeld. Als Nederland zich hier niet voor plaatst, zal het deelnemen aan een internationaal vierlandentoernooi.

Bron : www.ijshockey.com
Categorie:
Tag(s):