woensdag, 23. januari 2008 - 13:49

Duitsers plannen actiedag tegen Nederlandse TNT

Amsterdam

Als TNT niet bereid is binnen een week het Duitse minimumloon aan zijn postbestellers te betalen, volgt een internationale actiedag. Dit dreigement uitte de internationale vakbondsorganisatie UNI tegen postconcern TNT, die ook in Duitsland actief is. TNT betaalt zijn personeel 6,50 tot 7,50 euro per uur, terwijl volgens de Duitse post-cao het uurloon op 8 tot 9,80 ligt.

Bij de oosterburen geldt geen wettelijk minimumloon, maar zijn de bedragen in een algemeen verbindend verklaarde cao vastgelegd. De lonen liggen in Oost-Duitsland iets lager dan in West, vandaar de verschillen. Maar dat TNT er met meer dan twee euro onder duikt, heeft de Duitsers weinig vrolijk gestemd.

Inmiddels heeft TNT een gesprek toegezegd met UNI-voorzitter Philip Jennings. Mocht dit tot niets leiden, dan zal UNI oproepen tot een wereldwijde boycot van TNT en actie gaan voeren bij grote klanten van TNT.

ABVAKABO FNV vindt het "niet slim van TNT om onze collegabonden in Duitsland tegen zich in het harnas te jagen�, zegt bestuurder Anneke Stevens. De bond zal niet oproepen tot een boycot. "Actievoeren in Nederland bij klanten van TNT zou direct invloed hebben op de werkgelegenheid. Dat willen we natuurlijk niet."

Stevens wijst erop dat ook Deutsche Post de marges van de wet opzoekt. In Nederland betaalt het Duitse postconcern niet eens het wettelijk minimumloon aan zijn postbestellers. "De postbedrijven zoeken massaal naar de goedkoopste manier om post rond te brengen", zegt Stevens. "Dat moet blijkbaar alleen over de rug van de werknemers. Maar het moeten wel fatsoenlijke banen blijven."
Categorie:
Tag(s):