vrijdag, 13. juni 2008 - 14:20

Duivelsdrek in Buitenpost

Buitenpost

Deze reusachtige plant staat middenin de Geneeskrachtige Kruidentuin van De Kruidhof in Buitenpost. Algemeen directeur Jan Willem Zwart staat er als meetlat naast. De man meet exact twee meter, de plant is zo’n halve meter hoger. De duivelsdrek bloeit weer eens, erg bijzonder, omdat er jaren achtereen geen bloemen uit de grond wilden komen.

De latijnse naam is al even erg als de Nederlandse benaming: Ferula assa-foetida betekent letterlijk ‘stinkend vehikel’. Uit de gedroogde wortel van de plant wordt hars gewonnen die in wierookmengsels gebruikt kan worden. De gemalen droge hars is al van voor onze jaartelling bekend in de Indiase keuken, waar het vooral door de heilige mannen, de Brahmanen, in plaats van de voor hen verboden knoflook wordt gebruikt.

De geur is zo sterk, dat sommige mensen er onmiddellijk misselijk van worden. De mengeling van knoflook, maggi en zwavel is voldoende om duivels te verjagen. Een kluitje van dit goedje op de drempel van het huis is afdoende. Vanwege de antiseptische werking is het ook mogelijk om een klontje van de hars aan een ketting om de nek te dragen. Voor wie tegen de geur kon was dit een redelijk goede bescherming tegen ziekten als de pest.

De plant is zichtbaar familie van de heel wat vriendelijker geurende venkel en dille. De schermbloemen van deze kanjer zijn enigszins bolvormig en donkerder geel dan die van de ons bekende keukenkruiden. De holle stengels van deze of een nauw verwante soort werden door nomadische volken in de Oudheid vermoedelijk gebruikt om vuur mee te vervoeren, bij wijze van fakkel dus. Ferula betekent letterlijk drager, vuurdrager in dit geval.
Provincie:
Tag(s):