zondag, 26. oktober 2008 - 16:32

Duizenden lichten uit tijdens drukke en donkere Nacht

Utrecht

Tijdens de op 25 oktober gehouden Nacht van de Nacht trokken ruim vijftienduizend mensen, waaronder ook veel kinderen, er in het donker op uit. Tijdens de Nacht van de Nacht vonden zo'n 250 duistere evenementen plaats in alle provincies. Ook doofden honderdtwintig gemeenten en tientallen bedrijven samen duizenden lampen. De Dom, Euromast en alle vestigingen van IKEA stonden in het donker, samen met honderden kantoren, kerken, bruggen, torens en monumenten.

Initiatiefnemers De Provinciale Milieufederaties en Stichting Natuur en Milieu zijn blij met de enorme en nog steeds groeiende aandacht voor dit eerbetoon aan de schoonheid van de donkere nacht.

Het was donker, windstil en helder bij de Asseltse Plassen (bij Roermond) en de sterrenhemel was volop te zien. De deelnemers voor een nachtelijke kanotocht over de Plassen trokken bij het licht van een zaklantaarn hun zwemvesten aan en voeren daarna weg als zwarte schimmen in de donkere nacht. Alleen het gespetter van de peddels was nog hoorbaar. Aldus een toeschouwer.

In Renkum werd de allernieuwste verlichtingsarmatuur voor straatverlichting gedemonstreerd. Het verschil met de traditionele armatuur was verbluffend en toonde overduidelijk aan dat moderne armaturen onnodige lichtvervuiling flink kunnen terugdringen. In Zwolle waren veel kinderen op de been. Ze luisterden naar een verhaal over de vriendschap tussen de leeuwerik en de uil en zagen hoe nachtdiertjes werden aangelokt door licht. Spinnen, pissebedden, vliegjes en nachtvlinders kwamen op de witte doeken bij het licht zitten. In het Asserbos (nabij Assen) hoorden de deelnemers aan de Nacht van de Nacht bosuilen naar elkaar roepen en werden op dit late tijdstip in het jaar zelfs nog vleermuizen waargenomen.

Bij alle vestigingen van IKEA, bij de Gasunie, Museum Naturalis, de hoofdkantoren en tientallen lokale vestigingen van de Rabobank, NUON en het Sheraton Hotel gingen de lichten uit. Zij en al die an-dere gemeenten en bedrijven steunden hiermee de vierde Nacht van de Nacht n al die Nederlanders die graag meer duisternis in de nacht willen. Dat is driekwart van de bevolking, zo blijkt uit recent onderzoek van Natuur en Milieu en De Provinciale Milieufederaties. Mensen storen zich vooral aan de energieverspilling door al dat overtollige licht en de bedreiging voor de nachtdieren.
Provincie:
Tag(s):