donderdag, 20. maart 2008 - 22:21

Dumpplek van munitie wordt uitgebaggerd

Utrecht

De gracht om Fort aan de Klop wordt uitgebaggerd. De gemeente begint hiermee in de week na Pasen. Dit is sinds de tweede wereldoorlog niet meer gebeurd. Een deel van de gracht wordt dan ook onder bijzondere omstandigheden gebaggerd omdat uit onderzoek bleek dat daar handgranaten en kogels uit de Tweede Wereldoorlog liggen.

Het fort is toen door de Duitsers gebruikt als munitieopslag. Na het baggeren zal de fortgracht minder stinken bij warm weer en is het leefklimaat van het water een stuk gezonder voor amfibieën, vissen en watervogels. De gemeente start volgende week met de baggerwerkzaamheden in het deel waar geen munitie ligt. Na ongeveer vijf weken is het verdachte deel met de munitie aan de beurt. De baggerwerkzaamheden duren in totaal ongeveer tien weken.

In de oorlog is Fort aan de Klop door de Duitsers gebruikt als verdedigingslinie. Zo stond er luchtafweergeschut en werd het gebruikt als munitiedepot. Daarom, en omdat er destijds munitie is gedumpt in de gracht, zal een gespecialiseerd bedrijf dit deel van de gracht uitbaggeren. Als de baggeraars granaten of kogels vinden, dan worden deze, als dat kan, direct tot ontploffing gebracht.
Provincie:
Tag(s):