dinsdag, 24. juni 2008 - 12:09

Ede plaatst vier bijzondere lichtmasten

Ede

De gemeente Ede plaatst vier innovatieve lichtmasten aan de Goorsteeg, ter hoogte van de A30. Het gaat om een proefproject met lichtmasten die voorzien zijn van een zonnepaneel én een windmolen. Deze hybride lichtmasten zetten zonne- en windenergie om in licht, en zorgen zo voor hun eigen elektriciteit.

De gemeente Ede heeft deze lichtmasten laten ontwikkelen in een zoektocht naar energiezuiniger straatverlichting. De masten zijn ontwikkeld door DBL Verlichting uit Hengelo in samenwerking met het Duitse bedrijf Rechlaternen. Lichtmasten met een zonnepaneel bestaan al veel langer. Het zonnepaneel alleen levert echter niet voldoende energie. Daarom zit op deze lichtmasten ook een windmolen.

Ede wil nu met deze vier milieuvriendelijke lichtmasten ervaring opdoen. De berekeningen geven aan dat de windmolen ruim voldoende energie opwekt, maar dan moet het wel regelmatig waaien. Het zonnepaneel is mogelijk niet eens nodig. Ook dit wordt onderzocht. Er is één lichtmast die is voorzien van een SMS-unit. Iedere avond als de verlichting aangaat wordt een SMS verstuurd naar de beheerder en leverancier van de verlichting, evenals ’s morgens als de verlichting weer uitgaat. Op deze wijze kan “op afstand� de verlichting in de gaten worden gehouden en zonodig worden aangepast.

De verlichting wordt geplaatst aan de Goorsteeg ter hoogte van de A30. Een goede winderige locatie om ervaring met dergelijke masten op te doen. Als de proef slaagt, bekijkt de gemeente of het mogelijk is om meer van deze masten te plaatsen. Met deze vier hybridemasten stoot Ede jaarlijks 300 kg minder CO2 uit ten opzicht van vier gewone lichtmasten.

Het grote voordeel van deze milieuvriendelijke lichtmasten is dat ze bijna overal in het buitengebied geplaatst kunnen worden. Ook op plaatsen waar geen elektriciteit voorhanden is. Om voldoende wind te kunnen vangen, moeten de masten wel vrij staan van bomen en hoge bebouwing.
De hybride verlichting is voorzien van een windmolen die al gaat draaien bij 2 m/s wat overeen komt met windkracht 2 op de schaal van Beaufort.

Een krachtige accu – die overigens voor 100% recyclebaar is – slaat de stroom op. Een volle accu levert voor 3 à 4 dagen licht. De lichtmast is voorzien van een 32 Watt LED lamp die 50.000 branduren meegaat. Het systeem heeft ook een schemersensor die ervoor zorgt dat de verlichting ’s avonds gaat branden en ’s morgens weer uit gaat.
Provincie:
Tag(s):