zaterdag, 2. februari 2008 - 16:13

Een eerbetoon na 44 jaar bouwen

Tilburg

Zaterdagmiddag om 15.00 uur overhandigde burgemeester Ruud Vreeman het eerste exemplaar van het boek `De Bouwers´ aan prins Pieter d´n Irste van Kruikenstad. Dit gebeurtde tijdens d´n Inhaol op het Willemsplein, de feestelijke overdracht van de sleutel van de stad aan de prins die vanaf dat moment vier dagen regeert over Kruikenstad.

Het initiatief voor het boek komt van burgemeester Vreeman, die dit eerbetoon aan de bouwers van de carnavalswagens namens het stadsbestuur van Tilburg liet maken ter gelegenheid van het vierenveertigjarig jubileum van het openbaar carnaval in Tilburg.

Acht maanden per jaar bouwen zeven groepen Tilburgse vrijwilligers de mooiste carnavalswagens. Ze rijden mee in de Tilburgse optocht. Zonder praalwagens zou de carnavalsoptocht van de zesde stad van het land niet compleet zijn. Voor de bouwers is de optocht het moment waar ze al die tijd naar toe hebben gewerkt. Maar is de optocht voorbij, dan breken ze vrijwel meteen daarna de wagens af en beginnen ze opnieuw. Dit herhaalt zich al 44 jaar. De praalwagens worden gebouwd met minimale financiële middelen. In de wagens worden vrijwel uitsluitend gebruikte materialen verwerkt.

"Met een verbazingwekkende vindingrijkheid en creativiteit bedenken zij, vanaf iets wat meer lijkt op een kleurplaat dan op een bouwplan, een bonte wagen van vijftien meter lang en zeven meter hoog. Alles moet draaien en bewegen en liefst tegelijk functioneren. Ze “regelen� en knutselen deze wagens in elkaar met een minimaal budget en een maximaal hergebruik van materialen," aldus Vreeman in zijn voorwoord.
Provincie:
Tag(s):