zondag, 24. februari 2008 - 17:40

Een middag met Suzanna Jansen in het Gevangenismuseum

Veenhuizen

Suzanna Jansen, auteur van het onlangs verschenen boek Het Pauperparadijs, wordt op zondagmiddag 2 maart geïnterviewd door Annette Timmer van RTV Drenthe en leest voor uit haar boek. Tijdens een rondleiding door het museum en door Veenhuizen is er de mogelijkheid kennis te maken met het decor van Het pauperparadijs.

In dit boek volgt journaliste Suzanna Jansen vijf generaties van haar voorouders langs alle welgemeende pogingen de onderklasse te verheffen, waaronder de armengestichten van Veenhuizen. Sinds begin 19e eeuw werden arme stedelingen uit heel Nederland in Drenthe ondergebracht om door landarbeid tot deugdzaamheid te worden gedrild.

Eén miljoen Nederlanders stamt af van deze Drentse koloniepaupers. Zo is onlangs berekend door een demograaf van het CBS. Op basis van gegevens uit het Drents Archief en het Gevangenismuseum in Veenhuizen is komen vast te staan dat tussen 1840 en 1858 twee procent van de Nederlandse bevolking was ondergebracht in de drie ‘vrije koloniën’ en twee ‘dwangkoloniën’ van de Maatschappij van Weldadigheid.

Wanneer: Zondagmiddag 2 maart om 14.00 uur. Waar: Gevangenismuseum Veenhuizen. Toegang : Toegangskaarten à 5 Euro zijn verkrijgbaar bij het Gevangenismuseum in Veenhuizen en bij Boekhandel Daan Nijman in Roden. Prijs is inclusief koffie/thee en rondleiding. Reserveren is gewenst.
Provincie:
Tag(s):