vrijdag, 8. augustus 2008 - 23:45

Een privé-kapel is mooi, maar soms een zorgenkind

"Begin vorige eeuw kocht mijn grootvader Petrus Willem Marie Hoegen de Heerlijkheid Hoogelande inclusief de ruïne van de kapel en de daarbij behorende rechten: het jacht-, vis- en begraafrecht. Eerlijk gezegd, was het hem alleen maar om het jagen te doen want hij was een echt pedant heertje."

Zo begint het verhaal van Nicole Brüggen-Hoegen, voorzitter van de familiestichting die het beheer voert over de kapel van Hoogelande. Het verhaal - met als titel 'Een privé-kapel is mooi, maar soms een zorgenkind' - is nu te lezen op www.zevenxzeven.nl, een initiatief van de Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland (SCEZ).

De website Zevenxzeven.nl nodigt haar bezoekers uit een eigen verhaal bij religieus erfgoed op de site achter te laten.

Het persoonlijke verhaal van Nicole Hoegen over de familiekapel in Hoogelande maakt deel uit van de verhalenreeks van de maand juli. Het beschrijft op heldere wijze de verbondenheid van drie generaties Hoegen met de kapel. Een verbondenheid die voor de familie een langdurige verantwoordelijkheid met zich meebracht: voor grootvader Hoegen vanaf 1912, voor diens zoon vanaf 1960 en sinds 1986 voor Nicole Hoegen zelf. "Mijn man heeft altijd heel trouw en zo goed mogelijk de kapel en het terrein daaromheen onderhouden. Nu wij ouder worden, is onze grootste zorg wie van de volgende generatie straks de zorg van de kapel op zich zal nemen. We genieten van de kapel, maar soms ervaren we het als ons zorgenkind", vertelt zij in haar verhaal.

Met Nicole Hoegen vertellen zes anderen deze keer hun verhaal. Het zijn: Jacques de Hond (Klein en groot zijn daar één), Bram en Ineke van Nieuwenhuyzen-Vogelaar (Van geslacht tot geslacht), Leo Ducheine (Het heilige poeder van de Sint-Baafskerk), Siegfried Steglich (Bloed dat door onze aderen stroomt), Jeanne van Dijk van 't Velde-Radermacher Schorer (De vijf vicarieën van Kloetinge) en pastor Verdaasdonk (Onze Lieve Vrouwe op Zee in de duinen).

Zeven maanden, evenzoveel verhalen
Iedere maand verschijnen er zeven nieuwe vertellingen op de website Zevenxzeven.nl, met in november de laatste serie. Diverse religieuze stromingen - christendom, jodendom, islam - komen aan bod. Van de 49 verhalen verschijnt op 11 december een verhalenbundel, tegelijk met de landelijke sluitingsmanifestatie van '2008 Jaar van het Religieus Erfgoed' in Middelburg.

Maatschappijhistorica Jolanda Geerse uit Middelburg legt de mondelinge verhalen in schrift vast en fotografe Mechteld Jansen, eveneens in Middelburg woonachtig, verzorgt bij elk verhaal tot de verbeelding sprekende foto’s.

De verhalenvertellers zijn Zeeuwen van nu - jonge en oude, allochtone en autochtone, bekende en onbekende inwoners uit de provincie. Zij vertellen hun persoonlijke verhaal bij voorwerpen, gebouwen, gebruiken, verwijzingen of omgevingen.

De verhalen maken het onzichtbare van het religieuze erfgoed van Zeeland zichtbaar. Veel van de besproken voorwerpen, gebouwen of plekken in het landschap zijn ook daadwerkelijk te bezichtigen.

De website Zevenxzeven.nl is een Zeeuwse activiteit in het kader van het landelijke themajaar '2008 Jaar van het Religieus Erfgoed' en is mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van het Prins Bernhard Cultuurfonds, het VSBfonds en de Provincie Zeeland.
Provincie:
Tag(s):