woensdag, 1. oktober 2008 - 9:51

Eenvoudiger urinetest kan hart-, vaat- en nierziekten voorkomen

Groningen

Eenvoudiger urinetest kan hart-, vaat- en nierziekten voorkomen. Dit stelt onderzoeker Brantsma van het Universitair Medisch Centrum Groningen. De hoeveelheid albumine (een eiwit) in de urine stijgt vermoedelijk wanneer de filterfunctie van de kleine bloedvaatjes in de nieren verstoord is.

Een verhoogde albumine-waarde in de urine (ook `albuminurie' genoemd) signaleert beschadiging van de kleine bloedvaatjes in het lichaam.

Onderzoeker Brantsma toont aan dat een verhoogd albuminurie voorspelt wie een verhoogd risico heeft op het ontwikkelen van diabetes en verhoogde bloeddruk. Op hun beurt kunnen diabetes en verhoogde bloeddruk de hoeveelheid albumine in de urine doen stijgen. Zo kan een vicieuze cirkel ontstaan, en kunnen hart- en vaat- en nierzieken optreden.

Door in de algemene bevolking mensen met een verhoogde albuminurie vroegtijdig op te sporen en te behandelen kan mogelijk het ontstaan van diabetes, hypertensie en hart-, vaat-, en nierziekten worden voorkomen. Vaak wordt gedacht dat de urine van een hele dag moet worden onderzocht om de kans op diabetes en hoge bloeddruk in te schatten. Brantsma toont aan dat alleen ochtendurine volstaat. Eens in de vijf jaar de ochtendurine onderzoeken is voldoende, stelt de promovendus.
Categorie:
Tag(s):