maandag, 11. februari 2008 - 12:07

Eerste Europese ‘112-dag’

Den Haag

Om de bekendheid van het Europese alarmnummer 112 te vergroten, is 11 februari (11-2) uitgeroepen tot Europese 112-dag.

Negen van de tien Nederlanders kent inmiddels het noodnummer 112, dat in Nederland sinds 1997 in gebruik is. Veel minder mensen weten echter dat 112 ook in vrijwel alle andere Europese landen als noodnummer wordt gebruikt. Omdat slechts vier op de tien Europeanen hiervan op de hoogte is, besloot de Europese Unie tot een jaarlijks terugkerende 112-dag.
Op het alarmnummer 112 zijn brandweer, politie of ambulance te bereiken in het geval van dringende noodgevallen of levensbedreigende situaties. In principe mag dit nummer altijd worden gebeld als er mensenlevens in gevaar zijn. Maar ook als u ziet dat bijvoorbeeld ergens wordt ingebroken, of er vernielingen worden aangericht. De politie zou de daders dan tenslotte op heterdaad kunnen aanhouden.

Voor minder dringende zaken is het nummer 0900-8844 in gebruik. Dit nummer kunt u bellen als u wel de politie wil spreken, maar daarbij geen spoed is. Bijvoorbeeld als een inbraak of vernieling niet ziet gebeuren, maar er pas later achterkomt dat er iets is vernield of er is ingebroken.
Provincie:
Tag(s):