woensdag, 17. september 2008 - 19:51

Eerste Fair Trade Stad van Nederland

Groningen

De gemeente Groningen wil in 2009 de titel Fair Trade Stad verdiend hebben. Fair Trade, eerlijke handel, houdt in dat voor producten een eerlijke prijs wordt betaald. Dat is een prijs die in verhouding staat tot de productiekosten en niet een prijs die bepaald wordt door de verhoudingen op de internationale markt. Voor de titel is onder meer nodig dat het aanbod van Fair Trade producten in Groningen vergroot wordt en dat steeds meer Stadjers vragen om deze producten. Fair Trade heeft een logische plaats in de Groningse ambitie om de duurzaamste stad van Nederland te zijn en energieneutraal in 2025.

Om de titel in de wacht te slepen moet nog veel werk worden verzet. Het behalen van de titel hangt onder andere af van de bereidheid van winkeliers, restaurants, café’s, hotels en andere bedrijven om Fair Trade producten te verkopen. Daarmee hangt samen dat we consumenten willen stimuleren om Fair Trade producten te kopen.

Om de verkoop en consumptie van Fair Trade producten te bevorderen vindt op 31 oktober 2008 in Groningen de eerste Fair Trade Vakbeurs Groningen plaats.

Om in Nederland de titel Fair Trade Stad te mogen dragen, moet aan zes criteria zijn voldaan: (1) de gemeente spreekt zich uit voor Fair Trade, (2) in plaatselijke winkels worden eerlijke producten duidelijk zichtbaar verkocht, (3) organisaties en bedrijven gebruiken Fair Trade producten, (4) er is aandacht in de media voor de verkoop en consumptie van Fair Trade producten, (5) er is een werkgroep die actief die initiatieven ontplooid om de titel Fair Trade Stad te behalen en (6) er moet een nieuw MVO-initiatief (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) gestart worden.
Provincie:
Tag(s):