maandag, 12. mei 2008 - 11:02

Eerste landelijke 'Dag van het Kasteel'

Muiden

Maandag op Tweede Pinksterdag, wordt de eerste Landelijke Dag van het Kasteel gehouden worden. Op ruim 80 terreinen van kastelen en buitenplaatsen zal er op deze dag van alles te doen zijn. Dit heeft de Nederlandse Kastelenstichting laten weten.

De Landelijke Dag van het Kasteel komt voort uit de reeds 17 jaar succesvolle Brabantse Kastelendag, waarbij op Tweede Pinksterdag in Noord-Brabant steeds 20 tot 25 kastelen en kasteeltuinen voor het grote publiek toegankelijk waren. Ook dit jaar zal in die provincie weer met veel enthousiasme gewerkt worden om ruïnes, kastelen, landhuizen en kasteeltuinen te tonen.

Bezoekers kunnen rondleidingen verwachten, wandelroutes, Living History, speciale exposities, muziek, kinderactiviteiten, demonstraties van zwaardvechten, valkeniers en nog veel meer ander vermaak met een educatief tintje. En natuurlijk zal ook op veel locaties een kijkje binnen de poorten genomen kunnen worden.

Deze Dag van het Kasteel wordt georganiseerd door de Nederlandse Kastelenstichting. Met dit laagdrempelige evenement wil zij extra aandacht genereren voor de kastelen en buitenplaatsen.

Activiteiten
Bij Kasteel Hoensbroek in Limburg kunt u getuige zijn van een riddertoernooi. Bij wijze van hoge uitzondering openen de zusters Norbertinessen van Sint Catharinadal de poorten van hun kasteel de Blauwe Camer te Oosterhout in Noord-Brabant voor het publiek.

Voor het beleven van de geschiedenis door middel van Living History groepen kunt u terecht bij Kasteel Radboud te Medemblik, waar Het Verbond van Christophorus hun tenten heeft opgezet, die leven als echte middeleeuwers uit verschillende lagen van de bevolking.

Meer Living History is te bewonderen bij Kasteel Westhove te Domburg, Kasteel Heeswijk te Heeswijk-Dinther, Huis Doorn te Doorn en Dekemastate te Jelsum. In Vaassen in Kasteel Cannenburch zijn Living Statues in historische ambiance te bekijken.

Voor een openingstijden, activiteiten, toegangsprijzen en overige gegevens kunt u kijken op de Agenda van de Dag van het Kasteel.
Provincie:
Tag(s):