woensdag, 25. juni 2008 - 16:36

Eerste lichtkrant voor binnenvaart

Zwartsluis

Overijssels gedeputeerde Job Klaasen van mobiliteit, financiën en bestuur heeft vanmiddag de eerste lichtkrant (informatiedisplay) onthuld bij de schutsluis bij Beukers (Zwartsluis). Tevens heeft hij samen met Jos van Splunder (projectleider Rijkswaterstaat) de Overijsselse binnenwateren aangesloten op het meld- en volgsysteem voor de binnenvaart IVS90.

Lichtkrant
Goede informatievoorziening (bijvoorbeeld over stremmingen, werkzaamheden of controles) is belangrijk voor de veiligheid van de scheepvaart. De huidige route van informatievoorziening is te lang. Bovendien lezen niet alle belanghebbenden de scheepvaartberichten op teletekst of internet.

Daarom neemt de provincie Overijssel lichtkranten in gebruik, waarop direct actuele informatie is te zien. De lichtkranten zijn te vinden bij de sluis Beukers, de brug Ossenzijl en de sluis Aadorp (kanaal Almelo-de Haandrik). De brug- en sluiscoördinatoren van de provincie verzorgen de teksten voor de lichtkrant. Dat kan eventueel ook vanuit het provinciehuis in Zwolle, want de lichtkranten zijn daarmee verbonden via een glasvezelkabel.

De provincie kan op de lichtkranten ook informatie tonen van partners, zoals gemeenten of waterschappen. De lichtkranten kosten ongeveer 5.000,-- euro per stuk (inclusief software).

IVS90
IVS90 (Informatie- en Volgsysteem Scheepvaart) is een netwerk van computers op de sluizen en verkeersposten binnen Nederland. Daarmee kunnen schepen en hun lading gevolgd worden en gegevens gekoppeld worden aan het CBS. Bij calamiteiten hebben de autoriteiten zo direct inzicht in ladingsoort, aantal personen aan boord, vrachtruimte in de directe omgeving voor noodoverslag, etc.

Aansluiting op IVS90 van vaarwegen van de provincie is een lang gekoesterde wens van Rijkswaterstaat. Nu worden de sluizen Aadorp, Blokzijl en Beukers ook aangesloten op het landelijke netwerk. Dit heeft een aantal voordelen:
#centrale verwerking van en direct inzage in gegevens zoals vervoer en intensiteit;
#minder administratieve handelingen op de sluizen zelf;
#verbetering van veiligheid en vlottere doorstroming scheepvaart.

Genoemde verbeteringen aan het beheer van de Overijsselse vaarwegen passen binnen de provinciale profielen Veilig & Overijssel en Bereikbaar & Overijssel: iedereen kan zich veilig, gemakkelijk en vlot verplaatsen.
Provincie:
Tag(s):