dinsdag, 5. februari 2008 - 9:04

Eerste NH-90 zet voet op marineschip

Den Helder

De voor Nederland bestemde NH-90 helikopter is maandag voor het eerst geland op een fregat van de Koninklijke Marine. De landing in Den Helder op het dek van Hr.Ms. Evertsen maakte deel uit van een reeks beproevingen die de nieuwe defensiehelikopter deze week ondergaat.

De tests richten zich op het zogeheten SAMAHE helicopter traversing system. Met behulp van dit systeem wordt een helikopter onder zware weersomstandigheden door middel van een railconstructie van het dek naar de hangaar verplaats en omgekeerd. Om de ruimte op het schip optimaal te benutten, gaat de helikopter ´gevouwen´ de hangaar in. De rotorbladen buigen hiervoor naar achteren en de staart klapt in.

Na de beproevingen op het aangemeerde en varende fregat, is volgende week de test van het Link 11-systeem aan de beurt. Dit systeem toont waar andere maritieme eenheden in de buurt zich bevinden.

Vorig jaar september werd de NH-90 met staartnummer N088 voor het eerst gepresenteerd op Marinevliegkamp De Kooy in Den Helder. De helikopter – nu nog eigendom van de fabrikanten - komt naar verwachting eind 2009 in handen van Defensie.
Provincie:
Tag(s):