maandag, 7. juli 2008 - 13:33

Eerste officiële fietsroute Nationaal Landschap Noordoost-Twente

Denekamp

Met het slaan van de eerste paal is op zaterdag 5 juli in Denekamp de eerste officiële fietsroute van het Nationaal Landschap Noordoost-Twente in gebruik genomen. De 36 kilometer lange route is de eerste in een reeks, die de komende jaren in het gebied wordt gerealiseerd. Dit heeft de gemeente Tubbergen bekendgemaakt.

Gedeputeerde Piet Jansen van de Provincie Overijssel en voorzitter Martijn Roelofs van het zomerfeest ‘n Doarp löp Oet zullen samen de eerste paal voor Huize Keizer aan het Nicolaasplein slaan.

Met de realisatie van de fietsroute heeft de regio er een nieuwe route bij gekregen die bezoekers langs allerlei karakteristieke elementen van het Nationaal Landschap Noordoost-Twente leidt. “Het landschap is een uniek gebied, vanwege haar kenmerkende kwaliteiten op landschappelijk, cultuurhistorisch en natuurlijk gebied�, stelt gedeputeerde Piet Jansen. “Het is een bijna on-Nederlands landschap, gevormd door stuwwallen. Fietsers zullen zeker genieten van deze fraaie route.�

Route 1
De nieuwe route (1) is in samenwerking met de gemeente Dinkelland en het Nationaal Landschap Noordoost-Twente tot stand gekomen ter gelegenheid van het jaarlijkse zomerfeest ‘n Doarp löp Oet. Start- en eindpunt van de route is Huize Keizer aan het nieuwe Nicolaasplein in Denekamp. De route loopt langs museum Natura Docet, de Watermolen van Singraven en de natuurgebieden het Lutterzand en de Bergvennen.

“Het is een eer om de allereerste officiële fietsroute van het nationale landschap te krijgen�, stelt voorzitter Martijn Roelofs van ‘n Doarp löp Oet. “Het is een prachtige fietstocht langs de mooiste plekjes van Noordoost-Twente.� Na de officiële openingshandeling om 11:45 uur wordt de nieuwe route direct ingewijd door tientallen fanatieke fietsliefhebbers. De route wordt gemarkeerd door karakteristieke paaltjes met daarop een plaatje van het Nationaal Landschap Noordoost-Twente.

Koppeling en samenwerking
Bedoeling is dat er in de komende jaren meerdere officiële routes voor fietsers en wandelaars komen. “Door de aanleg van goede wandel-, fiets-, ruiter- en vaarroutes te stimuleren wordt op die manier ook een bijdrage geleverd om toeristische ondernemers volop kansen te bieden in Overijssel�, zegt gedeputeerde Piet Jansen.

“Niet alleen met nieuwe routes, maar het Nationaal Landschap Noordoost-Twente wil ook bestaande routes aan elkaar koppelen. Koppeling is belangrijk voor een uniforme uitstraling, maar ook omdat de schoonheid van het gebied natuurlijk niet stopt bij de gemeentegrenzen. Hiermee proberen we de samenwerking te verstrekken.�

Nationaal Landschap Noordoost-Twente
Noordoost-Twente is aangewezen als Nationaal Landschap vanwege het groene, glooiende beeklandschap dat zeer gevarieerd is door een fijnmazig netwerk van beken, essen, kampen en ontginningen. Houtwallen, singels en bossen zorgen voor een kleinschalig karakter.

Tevens zijn de vele cultuurhistorische elementen zoals de vele landkruizen, Mariakapelletjes of Huis Singraven belangrijk. De status van Nationaal Landschap biedt mogelijkheden om de identiteit van dit gebied te behouden en te versterken. Meer informatie op: www.noordoost-twente.nl
Provincie:
Tag(s):