vrijdag, 14. november 2008 - 17:38

Eerste paal Homeruskwartier Almere Poort geslagen

Almere

Vandaag, 14 november, ging de eerste paal voor het Homeruskwartier Almere Poortl de grond in. “Een bijzonder moment�, vond wethouder Adri Duivesteijn (Ruimtelijke Ordening en Wonen). “Waar - in deze crisistijd - overal in Nederland bouwprojecten worden stilgelegd, zullen in het Homeruskwartier op korte termijn honderden particuliere opdrachtgevers starten met de bouw van hun eigen woning.�

Met het slaan van de eerste paal van een ‘woonwerkvilla’ is officieel gestart met de bouw van het Homeruskwartier in Almere Poort. Het Homeruskwartier vormt de staalkaart voor particulier opdrachtgeverschap: in deze wijk ligt zeggenschap over de eigen woning in handen van de toekomstige bewoners. Dit betekent dat bewoners hun woning - van het eerste idee tot de laatste spijker - zélf kunnen vormgeven.

Eerste paal Homeruskwartier
In het bijzijn van een groot aantal toekomstige buren - iedereen die een kavel in het Homeruskwartier heeft gekocht was uitgenodigd - sloeg de familie Bui vandaag de eerste paal van hun nieuwe woning, en trapte daarmee de bouw van het Homeruskwartier af.

De familie Bui won één van de drie ‘wildcards’, die vorig jaar tijdens de woonmanifestatie in het Topsportcentrum werden verloot. Deze ‘wildcard’ gaf recht op eerste keuze voor een kavel, en een budget voor een architect en bouwbegeleider. De familie Bui start nu met realisatie van hun woonwerkvilla, die naar verwachting binnen een jaar klaar zal zijn.

Mensen maken de stad
Sinds 2006 is het bevorderen van particulier opdrachtgeverschap een prioriteit van het gemeentebestuur. Met de start van het programma ‘ikbouwmijnhuisinalmere’ zijn steeds meer burgers in staat hun eigen huis te bouwen: alleen of collectief, groot of klein, vrijstaand of geschakeld.

In het Homeruskwartier kunnen bewoners hun huis - of woontoren - ook in medeopdrachtgeverschap bouwen; een tussenvorm van zelf bouwen en ‘kant-en-klaar’ kopen. Medeopdrachtgevers profiteren van de vakkennis van een ontwikkelaar of corporatie, maar hebben minder zorgen dan wanneer zij zelf een woning bouwen.

De ommekeer van woningbouw vóór burgers naar woningbouw dóór burgers heeft niet alleen gunstige gevolgen voor de individuele woningbouwer - een huis ‘op maat’ - maar ook voor de buurten en wijken die zij gezamenlijk maken, en voor de stad als geheel.

Burgers zijn niet langer afhankelijk van projectontwikkelaars of corporaties, die vaak standaardwoningen leveren, maar kunnen hun woonomgeving naar eigen inzicht vorm geven.

Wethouder Duivesteijn: “Particulier opdrachtgeverschap genereert creativiteit. Het Homeruskwartier wordt uniek! Nergens anders vind je eenzelfde wijk. Het Homeruskwartier levert dan ook een grote bijdrage aan het karakter van onze stad.�

Op stoom
Na het Europakwartier en het Columbuskwartier - waar de eerste woningen inmiddels zijn opgeleverd - is het Homeruskwartier de derde wijk die in Almere Poort van de grond komt. De ontwikkeling van dit nieuwe stadsdeel raakt meer en meer op stoom.

Begin september werden de contracten voor realisatie van het Olympiakwartier getekend; een stedelijk gebied met een moderne uitstraling en hoge woonblokken. Al in 2009 wordt hier gestart met de bouw van 1300 woningen en kantoren van het Olympia Officepark.

Verder hebben drie beleggers - Amvest, Vesteda en BPF Bouwinvest - onlangs hun visie op ontwikkeling van de Kustzone gepresenteerd. De Kustzone biedt Almere de bijzondere kans om stad en water te combineren.

De IJmeerdijk moet de komende jaren worden omgevormd tot een brede promenade, met ruimte voor ongeveer 2600 woningen, horeca, werk en vrije tijd. De visies van de beleggers zijn tot 1 maart 2009 gratis te bezichtigen in museum ‘De Paviljoens’.
Provincie:
Tag(s):