maandag, 14. april 2008 - 13:41

Eerste perfecte kristal door gewichtsloosheid op aarde

Nijmegen

Chemicus Paul Poodt heeft twee aantrekkelijke alternatieven ontwikkeld voor het laten groeien van eiwitkristallen in gewichtloze toestand. Door gebruik te maken van hoge magneetvelden en het ondersteboven laten groeien van kristallen, worden verstorende vloeistofstromingen onderdrukt. Dit heeft de Radboud Universiteit Nijmegen maandag bekendgemaakt.

De groei van kwalitatief goede eiwitten hoeft dus niet meer in de ruimte te gebeuren, maar kan gewoon hier op aarde en wel in het 'High Field Magnet Laboratory' (HFML) van de Radboud Universiteit Nijmegen. Poodt promoveert maandag 21 april aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Eiwitkristallen leveren onmisbare kennis voor medicijnontwikkeling. Voor een goed werkend medicijn is het nodig te weten hoe biomoleculen zoals lichaamseiwitten zijn opgebouwd.

Wie wil begrijpen hoe eiwitten werken, moet eerst de moleculaire structuur bepalen met röntgendiffractie. Daarvoor zijn zeer goede eiwitkristallen nodig, maar het laten groeien daarvan kan zeer lastig zijn en soms zelfs onmogelijk: door zwaartekracht ontstane vloeistofstromingen in de kristaloplossing verstoren het groeiproces. Rustige groei levert de mooiste kristallen op.

Ruimtekristal
Om vloeistofstromingen te voorkomen, wordt er vaak voor gekozen eiwitkristallen in de ruimte te laten groeien, bijvoorbeeld in het International Space Station ISS. Dit is echter nogal duur en omslachtig en daarom zijn wetenschappers op zoek naar methoden om op aarde gewichtloosheid te creëren.

Met het Nijmeegse experiment is door onderzoekers als eerste ter wereld aangetoond dat in een hoog magnetisch veld een kristal gelijkmatig kan groeien.

Paul Poodt (Zevenaar, 1979) studeerde vastestofchemie. Zijn promotieonderzoek - ondersteund door de Open Competitie van NWO Chemische Wetenschappen - maakt deel uit van het programma van het Institute for Molecules and Materials (IMM) van de Radboud Universiteit Nijmegen. Momenteel is hij werkzaam bij TNO.
Categorie:
Tag(s):