donderdag, 22. mei 2008 - 21:46

Eerste sensor WaterSense geplaatst

Valthermond

Gedeputeerde Tanja Klip - Martin van de provincie Drenthe heeft donderdag samen met Peter Raatjes van Dacom Plant Service uit Emmen de eerste sensor, voor het project WaterSense geplaatst in een aardappelveld bij de proefboerderij 't Kompas in Valthermond. WaterSense is een innovatief hulpmiddel waarbij agrariërs, waterschappen, drinkwaterleveranciers en natuurbeheerders met behulp van het sensorsysteem de hoeveelheid en kwaliteit van het water in de bodem op elk gewenst moment nauwkeurig in kaart kunnen brengen.

Met deze wetenschap kan het beschikbare water optimaal worden benut voor de landbouw, waterwinning of natuur en tegelijkertijd optimaal worden beschermd. Agrariërs kunnen met het systeem bijvoorbeeld beslissen wanneer en hoeveel zij moeten bemesten of beregenen.

De ontwikkeling van WaterSense is nieuw in Nederland en de verwachting is dat ook elders in het land de ontwikkelingen met belangstelling gevolgd worden.

WaterSense is een initiatief van Waterleidingmaatschappij Drenthe, Waterschap Hunze en Aa’s, Dacom Plant Service uit Emmen, HydroLogic uit Amersfoort, DySI uit Assen, PPO, Praktijkonderzoek Plant en Omgeving (WUR), TTI Wetsus, Praktijkonderzoek voor Plant en Omgeving-AGV en de provincie Drenthe. Andere partners in het project zijn Waterlaboratorium Noord, Louis Bolk Instituut, Soil Company en tientallen landbouwers in het Hunzegebied.
Provincie:
Tag(s):