vrijdag, 22. augustus 2008 - 8:31

Eerste waterstof race ter wereld van start in Rotterdam

Rotterdam

Vandaag, vrijdag 22 augustus gaat in Rotterdam het eerste kampioenschap van start voor waterstof aangedreven raceauto’s. Bijzonder aan de competitie is dat het de eerste raceklasse ter wereld is met zuiver water als enige uitstoot.

Aan het kampioenschap voor waterstof aangedreven voertuigen doen studententeams uit vele landen mee. Een enthousiast studententeam van de Technische Universiteit Delft, het Formula Zero team Delft, ontwierp en bouwde de auto.

Hoofdsponsor Greenchoice is grote voorstander van duurzame energie. Waterstof is, mits duurzaam opgewekt, een schone energiedrager. Door het sponsoren van waterstofprojecten, zoals deze auto, wil Greenchoice technologische ontwikkelingen op het gebied van duurzame energie stimuleren.

Gisteren vond de technische keuring plaats (scrutineering) die verplicht is om deel te nemen aan de 2008 Formula Zero Championship. De Greenchoice Forze kart van het Formula Zero team Delft werd daarbij officieel goedgekeurd en gekwalificeerd voor deelname aan het allereerste racekampioenschap voor waterstof aangedreven voertuigen.

Klaar voor de start
Met het passeren van de officiële technische keuring is het Formula Zero team Delft definitief klaar voor de start van het allereerste waterstof kampioenschap. Het afgelopen jaar is een team van studenten van verschillende studierichtingen (waaronder Werktuigbouwkunde, Lucht- en Ruimtevaarttechniek, Industrieel ontwerpen en Elektrotechniek) actief geweest om een waterstof aangedreven kart te bouwen.

Deze kart werd onlangs door coureur Tim Coronel onthuld. Met deze kart neemt het team van de TU Delft het op tegen 5 andere teams van universiteiten uit verschillende landen waaronder Amerika, Spanje en Engeland.

Eerste waterstof raceteam
Greenchoice Forze geldt als eerste ingeschreven deelnemer aan het Formula Zero kampioenschap en zal dan ook rijden met startnummer 1. Het is daarmee officieel het eerste waterstof raceteam ter wereld ooit. Het team van de TU Delft gaat ervoor om deze leidende rol door te zetten en het kampioenschap te winnen!

De waterstof-kart
De kart van Greenchoice Forze maakt gebruik van een brandstofcel. Deze zet waterstof en zuurstof om in schoon water en elektriciteit. Hierbij komt 8 kW (11pk) aan elektrische stroom vrij. Door de waterstof op te wekken met duurzame bronnen is er sprake van racen zonder schadelijke uitstoot.

Remenergie voor ‘Boost’
Om nog duurzamer te racen kan de kart remenergie terugwinnen en opslaan. Door deze energie tijdens het racen in te zetten beschikt de kart over een boostvermogen van 28kW. Tevens is er gebruikgemaakt van hoogwaardige, lichtgewicht materialen zoals koolstofvezelversterkte harsen en Dyneema® polyetheen vezel van DSM om een lichte en sterke veilige kart te bouwen.

Van 0 tot 100 km/h in 5 seconden
Al deze ontwikkelingen zorgen ervoor dat de kart een topsnelheid heeft van 100km/u en vanuit stilstand in ongeveer 5 seconden accelereert naar 100km/u. Door op waterstof te racen wil Greenchoice Forze de technologie die nog redelijk in de kinderschoenen staat verder ontwikkelen.

De competitie
Met de kart neemt het team deel aan het 2008 Formula Zero Championship. Dit kampioenschap is het eerste kampioenschap ter wereld voor waterstof aangedreven voertuigen. Aan de competitie doen universiteiten mee uit ondermeer Nederland, Belgie, Spanje, Engeland en Amerika.

Doel van het kampioenschap is om duurzame technologie op een snelle en leuke manier te promoten aan een breed publiek. Races worden wereldwijd verreden, van Nederland tot aan Engeland en Amerika. De allereerste race vindt vandaag en morgen (22 en 23 augustus red.) plaats in het centrum van Rotterdam, aan de voet van de Erasmusbrug.

Programma

Locatie: Willemsplein, Rotterdam
(aan de voet van Erasmusbrug)
Vrijdag 22 augustus
12:00 - 15:45 Test sessies
16:00 VIPs & Pers welkom
16:00 - 17:15 VIP Pit Walkabout
16:15 - 16:45 Persconferentie
16:45 - 17:15 Pers Pit walkabout / interviews
17:00 VIP receptie op FZ VIP SHIP (invitation only)
17:30 Startschot Wethouder Harbers
17:30 - 18:30 Sprint Races: Flying start fastest circuit time
18:45 Prijsuitreiking
19:00 - 21:00 VIP Entertainment & Hospitality op de FZ VIP SHIP

Zaterdag 23 augustus
11:00 - 13:00 Test sessies
14:15 - 16:45 Main Races-2mile races standing start
17:00 Prijs uitreiking
Categorie:
Tag(s):