zaterdag, 25. oktober 2008 - 20:29

Eerste witte jas VS overgewaaid naar VUmc Amsterdam

Amsterdam

VU medisch centrum hielp zaterdag 25 oktober 160 masterstudenten geneeskunde in de witte jas, indrukwekkende ceremonie afkomstig uit de VS. VUmc is de eerste in Nederland die zo een duidelijke markering maakt tussen het meer theoretische en praktische deel van de opleiding geneeskunde.

Studenten spraken, in een bomvolle aula van de VU, een zelf geschreven belofte uit, vergelijkbaar met de eed van Hippocrates uit. Met deze jaartekst geven de studenten aan hoe ze straks in de praktijk patiënten willen behandelen en hun vak gaan uitoefenen.

VU medisch centrum markeert met de witte jas ceremonie de overgang van de meer theoretische naar de praktische fase van de studie. Zo markeren studenten de start van de patiëntencontacten. Tijdens deze witte jas ceremonie spreken zij ook een jaartekst uit. Hiermee geven ze op plechtige wijze aan hoe ze als arts willen functioneren, welke verantwoordelijkheden, idealen en verplichtingen zij verbinden aan hun beroep en hoe zij deze wensen uit te dragen. Zij doen dit ten overstaan van familie, vrienden, artsen en vertegenwoordigers van medisch onderwijs. Doel van de ceremonie is dat er meer inzicht in en bewustwording van het arts-zijn zowel bij de student als bij de opleider komt.

VUmc vindt deze aandacht voor professioneel gedrag wezenlijk voor de kwaliteit van de patiëntenzorg en voor de motivatie van de student en opleider. Sinds de start van het nieuwe onderwijsprogramma besteedt VUmc op expliciete wijze aandacht aan het aanleren van professioneel gedrag.

Drie jaar geleden startte VUmc met een totaal vernieuwd onderwijsprogramma. Hierin is er niet alleen aandacht voor medische expertise maar ook voor communicatie, zelfreflectie etc. VUmc reageert hiermee op de vraag van patiënten naar een arts, die niet alleen deskundig is maar ook competent in de andere rollen die de medicus moet vervullen in een moderne en dynamische samenleving.
Provincie:
Tag(s):