dinsdag, 19. augustus 2008 - 23:11

Eerste zalm passeert vistrap in Roer

Roermond

Eind vorige week is de eerste atlantische zalm de nieuwe vispassage in de Roer in Roermond gepasseerd. De atlantische zalm had maar liefst een afmeting van 97 cm, meldt het Waterschap Roer en Overmaas.

Sinds een week wordt door het Waterschap Roer en Overmaas de werking van de vispassage bij de ECI waterkrachtcentrale getest en het optrekken van vissen gemonitord. 

‘Hierbij waren wij vooral geïnteresseerd of de zalmtrek, die nu langzaam op gang komt, ook daadwerkelijk via de vispassage plaatsvond. Ons enthousiasme was groot op het moment dat we een zalm van maar liefst 97 cm in de speciaal voor het monitoren gemaakte vangkooi aantroffen. Dat betekent dat de Roer en de hierin bij de ECI aangelegde vispassage door zalmen wordt gevonden en gebruikt.’

Op 3 oktober neemt het waterschap de nieuw aangelegde vispassage bij de ECI waterkrachtcentrale officieel in gebruik. Vlak voor de zomer is de vispassage in werking gesteld. De vispassages bij de ECI en in de Hambeek zijn mede mogelijk gemaakt door een Europese subsidie uit het Life natuurprogramma van 1.2 miljoen euro. Met de bouw van de vispassages in de Roer en de Hambeek beoogt het waterschap de vismigratie van verschillende vissoorten, zoals de zalm, zeeforel, rivier- en zeeprik vanuit de Noordzee via de Maas naar de paaigebieden in het Duitse deel van de Roer weer mogelijk te maken.
Provincie:
Tag(s):