maandag, 21. januari 2008 - 10:58

Eersteprijswinnaars Europan 9 met als locatie Pampushout Almere

Almere

De winnaars van de negende editie van Europan zijn bekend. Onder voorzitterschap van Herman Meijer koos de jury uit 172 inzendingen die Europan Nederland ontving drie 1e prijs-winnaars, twee 2e prijs-winnaars en drie bijzondere vermeldingen.
In januari 2007 startte de negende editie van de tweejaarlijkse Europese prijsvraag voor architecten onder de veertig jaar Europan. In een samenwerkingsverband van gemiddeld 20 landen organiseert Europan om de twee jaar een prijsvraag op het gebied van architectuur en stedenbouw. Europan nodigt jonge architecten uit heel (geografisch) Europa uit oplossingen aan te dragen voor reële locaties, die beschikbaar worden gesteld door opdrachtgevers en gemeenten.
Een van de doelstellingen van Europan is dat eersteprijswinnaars van de prijsvraag een realisatieopdracht krijgen.
In Nederland zijn voor Europan 9 vier locaties gevonden, waaronder de locatie 'IJmeerkwartier / Pampushout' in Almere.

Locatie

Het studie- en plangebied bevinden zich in de Pampushout, een bosgebied ten noorden van de nieuw te ontwikkelen wijken Columbuskwartier en Homeruskwartier in Almere Poort. Centraal staat de vraag op welke wijze het bos kan worden ingezet om iets toe te voegen aan de gangbare verkavelingen van laagbouw met voor- en achtertuin en de strikte scheiding tussen openbaar en privé.

Het plangebied, in het uiterste westen van het studiegebied, grenst tevens aan het IJmeer en vormt de beëindiging van de kustontwikkeling die daar is voorzien. Daarvoor ligt een programma van woningen in diverse categorieën, gecombineerd met commerciële en publieke functies.

Eersteprijswinnaar

Robert-Jan de Kort (Nederland 1979), Sander van Schaik (Nederland 1978) en Max Cohen de Lara (Nederland 1979) met het plan Montage City.

150 vrijstaande woningen hebben hun privé-opritten via een bochtige weg door het bos. De woningen van één laag zijn in feite verzamelingen kamers die niet door hun functie, maar door hun 'atmosfeer' gedefinieerd worden (zoals 'lezen', 'tuinieren' of 'koken'). Dit geeft elke kamer een bijzondere relatie met het bos eromheen. In het plangebied staan zeven woontorens (met slechts één appartement per laag). De plattegronden zijn hetzelfde als die van de boswoningen. Halverwege de torens verschijnen gemeenschappelijke ruimten als 'verlengstuk' van het bos.

De jury over het plan: De jury was het er snel over eens dat er voor Almere één plan in aanmerking komt voor de eerste prijs: Montage City. Het ontwerp overtuigt in tal van opzichten. (.)
De jury koos tevens een tweedeprijswinnaar en een eervolle vermelding voor deze locatie.

Prijsuitreiking

Op donderdagmiddag 24 januari a.s. vindt de feestelijke prijsuitreiking plaats in bioscoopcomplex Utopolis in Almere. Aanmelden voor de prijsuitreiking kan via www.europan.nl.
Provincie:
Tag(s):