dinsdag, 30. september 2008 - 16:16

Eigenaar scheepswerf De Punt op vrije voeten

Assen

De rechtbank Assen heeft de 53-jarige scheepswerfeigenaar Wessel B. uit Tynaarlo vrijgesproken van brandstichting en van het opzettelijk beschadigen van een elektriciteitswerk, terwijl dit de dood van andere personen ten gevolge heeft gehad.

Wel is B. schuldig bevonden aan het gebruik van gemanipuleerde stoppen. Hiervoor heeft de rechtbank hem 3 maanden gevangenisstraf opgelegd, een straf gelijk aan het voorarrest.

Bij de bluswerkzaamheden van de brand op 9 mei 2008 in Yde-De Punt zijn drie brandweermannen om het leven gekomen. Volgens de rechtbank is de oorzaak van de brand niet komen vast te staan. Beide op de zitting gehoorde deskundigen hielden de mogelijkheid open dat die oorzaak een andere was dan het gebruik van de gemanipuleerde stoppen.

De officier van justitie had een week geleden vijf jaar gevangenisstraf geëist tegen B. De officier acht B. wel verantwoordelijk voor de dood van de drie brandweermannen. De officier achtte bewezen dat het manipuleren van de stoppen heeft geleid tot de brand waarbij de brandweerlieden om het leven zijn gekomen.

Beuving is wel veroordeeld in verband met het opzettelijk beschadigen van een elektriciteitwerk, terwijl dit gevaar voor goederen of personen kan opleveren. De rechtbank is hierbij onder meer uitgegaan van de verklaringen van getuigen en van het feit dat er daadwerkelijk gemanipuleerde stoppen zijn gevonden bij de restanten van de meterkast. Niet kan echter worden bewezen dat Beuving voorafgaand aan 8 mei, in een langere periode, gemanipuleerde stoppen heeft gebruikt of daarvan heeft geweten. Naast de werknemers verrichtten vele andere mensen werkzaamheden in de loods, ook buiten werktijden, terwijl zij in veel gevallen toegang tot de meterkast hadden.
Provincie:
Tag(s):