dinsdag, 17. juni 2008 - 10:53

Eiken-processierups aangetroffen in Schutterspark Brunssum

Brunssum

De eikenprocessierups is in het Schutterspark in Brunssum aangetroffen. Bezoekers kunnen echter nog steeds terecht bij de attracties en op de wandelroutes omdat de gemeente op deze plekken de rups bestrijdt. Wel wordt wandelaars afgeraden om de paden te verlaten en het bos in te trekken, zo laat de gemeente weten.

Het is voor het eerst dat de eikenprocessierups in het Schutterspark is aangetroffen. De gemeente is inmiddels begonnen met de bestrijding. Dat gebeurt door het wegbranden van de rupsen en de nesten. Deze bestrijding concentreert zich in het recreatieve zuidgedeelte van het Schutterspark, waar diverse attracties zijn gevestigd, alsmede langs de wandelpaden. Deze gebieden zijn dan ook veilig om te verblijven. De gemeente raadt bezoekers af om buiten de wandelpaden het bosgedeelte te bezoeken.

De eikenprocessierups, die alleen in inlandse eiken voorkomt, levert zeer veel hinder op. Oorzaak zijn de brandhaartjes van deze rups. Na contact met de haren kunnen klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen.
Provincie:
Tag(s):