woensdag, 26. maart 2008 - 19:52

Einde pilot gratis OV

Tilburg

Op 1 mei komt een einde aan de Tilburgse pilots: gratis openbaar vervoer voor 55-plus en het TOP-ticket. De provincie Noord Brabant start namelijk op die datum met een eigen pilot goedkoop openbaar vervoer. Voor 65-plussers en kinderen onder 12 jaar gaat een tarief van 30 cent gelden.

De Tilburgse pilots met gratis en goedkoop OV liepen sinds 1 oktober 2006. Tilburg is hiermee gestart toen de gemeente zelf nog opdrachtgever van het openbaar vervoer was. De provincie Noord Brabant is sinds 2007 opdrachtgever van het openbaar vervoer en is ook plannen gaan maken voor proeven met gratis openbaar vervoer. Els Arts, wethouder Verkeer en vervoer: "Omdat de proeven in Tilburg een succes waren, heeft de gemeente zich op veel manieren hard gemaakt om de Tilburgse pilots voort te zetten. De provincie heeft echter besloten een andere pilot goedkoop OV te starten. Dit besluit is voor de gemeente Tilburg uiteraard een teleurstelling."

Met ingang van 1 mei 2008 houdt het TOP-ticket op te bestaan. Het wordt vervangen door het Winkelkaartje dat al in meerdere Brabantse steden geldt. Dit kaartje kost 1 euro per retour en is bij de chauffeur in de bus verkrijgbaar. Het Winkelkaartje is geldig op koopavonden, zaterdagen en koopzondagen, niet op gewone zondagen. Binnen Tilburg is het kaartje ook op de streeklijnen geldig. Kinderen tussen 4 en 12 jaar kunnen niet langer gratis meereizen.

55-plussers moeten vanaf 1 mei weer een kaartje kopen. Gratis reizen is niet meer mogelijk. Reizigers ouder dan 65 jaar kunnen reizen met een speciale oranje strippenkaart voor 30 cent per reis. Reizigers tussen de 55 en 65 jaar kunnen met de gewone strippenkaarten of andere vervoerbewijzen reizen.

De nieuwe pilot met goedkoop OV is speciaal voor ouderen boven 65 en kinderen onder 12 jaar. Zij kunnen voor 30 cent een reis maken. Dit kan een reis over korte afstand zijn, bijvoorbeeld in de stad, maar ook een langere reis van de ene stad naar de andere. Reizigers kunnen hiervoor een speciale oranje strippenkaart kopen. Deze strippenkaart is
niet in de bus te koop, maar bij voorverkoopadressen zoals postkantoren en het OVServicepunt op het busstation. De provincie start op 1 april met een promotiecampagne met als thema “Je blijft bussen�.
Provincie:
Tag(s):