zondag, 8. juni 2008 - 14:12

EK: Vrienden alleen welkom als ze hun mond houden

Amsterdam

Tijdens de aftrap van het Nederlands elftal morgen, zitten veel Nederlanders aan de buis gekluisterd. Voor ruim een kwart is dit een van de gezelligste momenten van het jaar (28%), al schaamt één op de tien kijkers zich voor de hoeveelheid tijd die ze achter de TV doorbrengt. Dit blijkt uit een representatief onderzoek naar TV-beleving onder vijfhonderd Nederlanders in opdracht van consumentenelektronicaspecialist ElectronicPartner.

Tijdens de voetbalpot wensen de mannen niet gestoord te worden. Velen zouden zelfs het liefst een aparte TV-kamer hebben (30%). Vrienden over de vloer zijn oké (25%), maar dan moeten ze wel hun mond houden (22%).

Niet alleen commentaar van gasten wordt als uitermate irritant ervaren door de mannen. Je zet je vriendschap pas echt op het spel, als je belt tijdens de wedstrijd. Want “niets is erger dan de telefoon die gaat tijdens de voetbalpot,� aldus 41% van de mannen (18% van de vrouwen). Top-drie ergernissen tijdens een wedstrijd volgens alle Nederlanders:

1. Telefoontje (30%)
2. Commentaar van vrienden/gasten (19%)
3. Te veel bezoek (7%)

Het kijken naar sport wint het de komende tijd van het zelf beoefenen van sport (20%). Grote kans dat oranjeminnend Nederland een pondje of meer aankomt, want de kookkunsten komen op een beduidend lager pitje: een kwart van voetbalkijkend Nederland eet met het bord op schoot. 17% vindt het een nadeel dat er ongezond gegeten wordt: vooral magnetron- en frituurmaaltijden.

Veel meer mannen dan vrouwen verklaren de TV heilig in juni (18% mannen, 8% vrouwen. “Het pronkstuk van de woonkamer,� noemt 36% van de Nederlanders het apparaat zelfs. En “de ultieme vervanging van een schilderij� (16%). Voetbal is in Nederland nog altijd een ‘mannending’: bijna de helft van de mannen probeert geen enkele wedstrijd te missen (48%), tegenover één op de vier vrouwen. Een op de acht mannen heeft het er zelfs voor over een vrije dag op te nemen, als er tijdens werktijd een wedstrijd wordt gespeeld (12%, vrouwen: 4%). Vrouwen klagen dan ook over het gebrek aan aandacht van hun partner in de junimaand. Eén op de tien vindt het jammer dat haar partner alleen maar oog heeft voor de wedstrijd. Veel vrouwen zien er dan ook tegenop dat de TV continu aanstaat (14%).
Categorie:
Tag(s):