vrijdag, 3. oktober 2008 - 11:11

Elke zes uur iemand aangehouden dankzij Meld Misdaad Anoniem

Den Haag

Elke veertien minuten wordt er ergens op de wereld een misdaad opgelost met hulp van anonieme tips. Daarnaast wordt dagelijks voor meer dan een ton euro aan gestolen goederen teruggevonden en nog eens voor vier en een kwart ton euro aan drugs opgespoord. Dat blijkt uit cijfers van Crime Stoppers International, een wereldwijd opererende organisatie waar ook Meld Misdaad Anoniem deel van uitmaakt.

Ruim dertig jaar geleden is Crime Stoppers in de Verenigde Staten opgericht. Nadat een jonge student werd doodgeschoten tijdens een overval in Albuquerque (New Mexico) in juli 1976 en rechercheur Greg MacAleese geen idee had wie verantwoordelijk was, kwam MacAleese op het idee om de anonimiteit te garanderen voor iedereen die hem wilde voorzien van informatie. Sinds die tijd zijn er wereldwijd bijna 750.000 arrestaties verricht, 1,2 miljoen zaken opgelost en is er voor 1,4 miljard euro aan gestolen goederen opgespoord. Inmiddels is Crime Stoppers in ieder werelddeel vertegenwoordigd.

Uit de rapportages van de Stichting Meld Misdaad Anoniem blijkt dat er in ons land elke zes uur iemand wordt aangehouden. Bij één op de dertien meldingen bleek de anonieme tip zelfs leidend tot het oplossen van een zaak. Het aantal vuurwapens dat vorig jaar werd gevonden, is meer dan verdubbeld (88 stuks) en ook het aantal in beslag genomen contanten, goederen en hennepplanten nam toe met ruim zestig procent.
Sinds de start van M. in 2002 is er voor een bedrag van ruim 162 miljoen euro aan drugs en goederen in beslag genomen. Aan de andere kant blijkt M. ook preventief te werken. Zo zijn in het afgelopen jaar 129 misdrijven voorkomen door anonieme tips.
Provincie:
Tag(s):