woensdag, 5. november 2008 - 22:28

Els Wijers wint Gelderse Jeugdzorg Award 2008

Groesbeek

Els Wijers heeft de Gelderse Jeugdzorg Award 2008 gewonnen. Zij ontving uit handen van gedeputeerde Hans Esmeijer de beker en het bedrag van 2.500. Els Wijers ontving de prijs voor haar bijzondere inzet voor de jeugd in de Groesbeekse wijk Stekkenberg.

Een bijzondere prijs was er voor de zogenaamde topdog Cirkel, een hond die speciaal getraind is om kinderen te helpen bij het ontwikkelen van sociale vaardigheden. Deze prijs bestond uit een kluif en een hondenmand.

Voor de Gelderse Jeugdzorg Award waren drie kandidaten genomineerd: de kinderpsycholoog Jos van der Staaij; de jeugdhulpverlener Hans Greutink; en Els Wijers. Een jury van hulpverleners, ouders en jongeren had deze drie gekozen uit meer dan 50 aanmeldingen.

Els Wijers was voorgedragen door de politie in Groesbeek. Zij is moeder n buurtbewoonster in Groesbeek. In haar wijk Stekkenberg zag zij de jeugd ontsporen. Zij heeft op eigen initiatief andere ouders opgezocht en gewerkt aan de komst van buurtzorgteam, waar later ook Iriszorg, St. Welzijn Groesbeek, NIM, politie en gemeente bij aan zijn gesloten.

Wat voor de jury de doorslag gaf was vooral dat zij een voorbeeld is van iemand die het belang van sociale betrokkenheid in de wijk onderstreept, die bewijst dat het oplossen van problemen met jongeren niet afhankelijk moet worden gemaakt van de inzet van professionele instellingen, maar in eerste instantie een verantwoordelijkheid is van ouders en buurtbewoners.

Daarom gaat de Jeugdzorg Award 2008 naar iemand die er voor gezorgd heeft dat verschillende jongeren net met jeugdzorg in aanraking hoeven te komen. En van de juryleden verzuchtte: Doe elke wijk zon vrouw.

Een bijzondere prijs was er voor een bijzondere winnaar, de golden retriever Cirkel. Deze zogenaamde topdog is een speciaal getrainde hond die kinderen helpt bij het ontwikkelen van sociale vaardigheden. De omgang met een hond geeft kinderen meer zelfvertrouwen. De weg van absolute schoolangst tot het houden van een spreekbeurt voor de klas leggen kinderen af dankzij dergelijke honden. Cirkel was voorgedragen door n van de kinderen die daarmee had gewerkt.

Bij de bekendmaking in het Huis der Provincie waren bijna 200 mensen aanwezig. Deze bijeenkomst was bij vlagen erg emotioneel. Onder meer toen er werd stilgestaan bij het overlijden van Anke Alofs. Ook zij was n van de voorgedragen kandidaten, maar is enkele weken geleden overleden. Haar familie woonde de bijeenkomst bij.

Een ander emotioneel moment ontstond toen de voordragers hun kandidaten een oorkonde mochten geven. Eigenlijk, aldus Esmeijer, is iedereen, iedere voorgedragen persoon al een winnaar. Alleen al omdat iemand jouw werk zo bijzonder vindt, daar zo dankbaar voor is dat hij of zij de moeite heeft genomen daarover een brief te sturen.

De Award is een initiatief van Zorgbelang Gelderland en de provincie Gelderland. In 2007 werd de Award voor de eerste keer uitgereikt. De Award is een onderdeel van de Gelderse Week van de Jeugdzorg.
Provincie:
Tag(s):