maandag, 7. juli 2008 - 14:05

En dan nu de weers-verwachting van 2090: Meer dan 40 graden

De Bilt

De kans is groot dat ons land aan het eind van deze eeuw, tussen 2090 en 2100, dagen meemaakt waarop de temperatuur tot ruim boven de 40 graden stijgt, zo'n acht graden meer dan de records van nu. Dit heeft het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) maandag bekendgemaakt.

In het Midden-Oosten, Noordoost India en grote delen van Australië zijn in de laatste tien jaar van deze eeuw temperaturen mogelijk van meer dan 50 graden, zo'n zes graden meer dan nu.

Dat meldt klimaatonderzoeker Andreas Sterl van het KNMI die in het kader van het ESSENCE* project onderzoek heeft gedaan naar veranderingen in de extreme temperaturen door de veranderingen van het klimaat. De resultaten van dit onderzoek zijn gepubliceerd in Geophysical Research Letters.

De computerberekeningen laten zien dat de hoogste temperaturen in een opwarmende wereld sneller stijgen dan het gemiddelde. De meest extreme temperatuur stijgt in Europa en het midden van de Verenigde Staten bijna drie keer zo snel als de gemiddelde temperatuur.

Nederland: De Bilt
Voor De Bilt betekent dit voor de jaren 2090-2100 een toename van ongeveer acht graden. In Zuid-Frankrijk en het midden van de Verenigde Staten kunnen de absolute maxima van de temperatuur zo’n tien graden hoger komen te liggen dan nu.

Zo komt Lyon (Zuid Frankrijk) in het laatste decennium van deze eeuw op een 100-jaar terugkeer temperatuur van 45,4 graden, Kansas City op 46,5 graden en Bagdad (Irak) zelfs op 50! Grote en dichtbevolkte gebieden in het Midden-Oosten en India zullen eveneens waarden van rond de 50 graden bereiken.

CO2 uitstoot
Bij de voorspellingen is men er van uitgegaan dat de uitstoot van CO2 gewoon doorgaat op dezelfde wijze als nu.
Provincie:
Tag(s):