maandag, 17. maart 2008 - 17:19

Energie akkoord Noorden gaat over een nieuwe wereld

Leeuwarden

Volgens Bouwe de Boer van de gemeente Leeuwarden gaan we over naar een nieuwe wereld een wereld van schone brandstoffen, zelfvoorzienende huizen en meer.

Het energieakkoord voor Noord Nederland, tussen gemeenten en provincies wordt 25 maart getekend. De ambities, verwoord in het Noordelijke energieakkoord liegen er niet om: realisatie van 40-50 PJ duurzame energie (dit is het energieverbruik van ca. 800.000 huishoudens) ook wordt nagestreefd dat in 2011 4-5 miljoen ton CO2 reductie gerealiseerd wordt. Dit is een immense opgave voor Noord Nederland maar volgen Bouwe de Boer gaan we dit halen.

"Wij gaan goed maken wat de regering niet waar kan maken." Zegt de Boer tijdens de bijeenkomst op 14 maart in het Provinciehuis waar gemeenten, bedrijven en kenniscentra aanwezig waren. De bijeenkomst is opgezet om goede lokale instrumenten te verzamelen om de energiereductie te stimuleren en voorbeelden te tonen van de inmiddels gerealiseerde en geplande plannen aan elkaar voor te leggen.

“Ook moet er veel meer tam tam gemaakt worden om het acceptatieproces van duurzame energie te versnellen�, aldus Yoram Krozer directeur van het Cartesius Instituut. Het bewijs hiervoor is de Frisian Solar Challenge dit heeft voor zoveel bedrijvigheid in de energiesector gezorgd. Ook de Sinnewiken die van eind mei tot en met 21 juni worden georganiseerd dienen hier aan bij te dragen. De Sinnewiken is een karavaan die een tour maakt door gemeenten er wordt o.a. een mini zonnebootrace georganiseerd en fitnes apparaten tentoongesteld die zorgen voor energie.

Vooral het aardgas project dat aangejaagd is door gemeente Leeuwarden is een succesvol voorbeeld waar steeds meer gemeenten aan mee werken. De doelstelling is dat er binnen twee jaar 500 auto’s op aardgas rijden in de provincie. Dit is de eerste aanzet voor de 100.000 schone voertuigen die voor 2015 in Noord-Nederland moeten gaan rijden. Op dit moment zijn dat er 75, tot en met 2009 moeten hier nog 425 bijkomen. Dit gaat lukken volgens de gemeente.

Er komen meer tankstations waar je aardgas kunt tanken in onder andere Heereveen, Drachten en Sneek waardoor het steeds aantrekkelijker wordt om op aardgas te rijden. Op dit moment zijn er in Leeuwarden al twee stations en in Groningen één waar je aardgas kunt tanken. Het is echter niet een lange termijn oplossing, over drie tot vier jaar kunnen deze zelfde auto’s biogas tanken. Om dit alles te bereiken is er een deal gemaakt met autodealers en tankstations. Daarnaast krijgen mensen die een aardgas auto kopen een gratis parkeerplaats in Leeuwarden, 1000 euro en kun je gratis tanken. Zo wordt schoon rijden ook nog eens extra aantrekkelijk gemaakt.

Naast het rijden op aardgas worden er zelfvoorzienende huizen gebouwd, elektrische scooters geïntroduceerd en zijn er inmiddels al 9 bedrijven in Friesland die elektrische boten bouwen. Deze laatste worden drie jaar lang gesteund door de provincie. En dit zijn nog maar een paar voorbeelden om het energie akkoord waar te maken. Als we dit allemaal waar maken staat er weer een zware klus voor de deur volgens Bouwe de Boer “Dan kunnen we binnenkort weer de Elfstedentocht op de schaats rijden�.

Niet alleen in Leeuwarden zijn dit soort voorbeelden ook Heereveen en Groningen zijn heel serieus bezig op het gebied van energie. Zo zullen er in Groningen straks 10 gasbussen rijden, elektrische fietstaxi’s voor de binnenstad en is er zelfs sprake van watertaxi’s. In Heereveen is op het moment vooral Groen Gas een belangrijk item. De gemeente bekijkt de mogelijkheden om binnen de gemeente het gas te produceren.

Om deze initiatieven uit te voeren is natuurlijk wel geld nodig. Dus ook goed nieuws op deze bijeenkomst voor de Noordelingen die niet het geld hebben om dergelijke projecten op te zetten. Ministerie van Economische Zaken stelt namelijk 120 miljoen euro beschikbaar om innovaties en energieprojecten te stimuleren, Pieken in de Delta genoemd. Het doel van EZ is om vooral in het Noorden meer landelijk fondsen bereikbaar te maken. De heer van der Veen beweert zelfs dat als je niet bij Pieken in de Delta terecht kunt ze doorverwijzen naar een ander landelijk fonds. Kortom van alle kanten worden kansen aangeboden om het Energie akkoord tot een succes te maken.

“Er moet wel meer samengewerkt worden om te voorkomen dat iedere gemeente zelf het wiel gaat uitvinden�, aldus Yoram Krozer. Daarom is er een werkgroep opgezet waar de gemeenten zich bij aan kunnen sluiten waar o.a. de NOM, de Provincie, Gemeente Leeuwarden en het Cartesius Instituut in plaats nemen.
Provincie:
Tag(s):