donderdag, 30. oktober 2008 - 11:53

Energielasten voorbeeldwoningen slechts enkele tientjes per maand

Coevorden

Seinen Projectontwikkeling in Leeuwarden bouwt in samenwerking met de gemeente Coevorden twee betaalbare, duurzame en energiezuinige voorbeeldwoningen aan de Leen Heskampstraat 6/8 in de nieuwbouwwijk Ossehaar in Coevorden. Deze tweeonder- één-kap woning is bijna energieneutraal. Afhankelijk van het gedrag en verbruik van de bewoners wekken de twee woningen vrijwel net zo veel energie op als dat ze verbruiken. De energielasten worden daardoor teruggebracht tot hooguit enkele tientjes per maand. Daarmee passen deze woningen in de doelstelling van de wijk Ossehaar: milieubewust en energiezuinig bouwen.

De twee woningen worden geïsoleerd en voor de verwarming voorzien van een warmtepomp die gebruik maakt van grondwater als warmtebron. Hierdoor is een gasaansluiting niet nodig. Door de warmtepomp kunnen de woningen via het aanwezige vloerverwarmingssysteem zowel op de begane grond als op de eerste verdieping ook worden gekoeld. De woningen worden voorzien van zonnepanelen om stroom op te wekken. Ook krijgen de woningen een zonneboiler waarmee (bij gemiddeld verbruik) zoveel energie wordt opgewekt als nodig is voor warm water en het verwarmen en koelen van de woning. De woningen zijn levensloopbestendig omdat er een slaapkamer en badkamer op de begane grond zijn. Zodra de woningen zijn verkocht, wordt gestart met de bouw van de woningen.

De wijk Ossehaar moet volgens de gemeente een duurzaam karakter en uitstraling hebben en houden. Tot op heden is het duurzame karakter voornamelijk tot stand gebracht door allerlei verplichtingen op te nemen in het uitwerkingsplan. In de nieuwe plannen wordt dit losgelaten en wil de gemeente de toekomstige bewoners uitnodigen milieubewust en energiezuinig te bouwen. Milieubewust bouwen betekent ‘een “gezonde�, comfortabele woning met weinig energielasten’.
Provincie:
Tag(s):