woensdag, 21. mei 2008 - 16:43

Energiezuinig huis heeft fors hogere verkoopprijs

Amsterdam

Goed geïsoleerde woningen leveren bij verkoop structureel meer op dan slecht geïsoleerde woningen. Het prijsverschil tussen een woning met een energielabel van B of C en woningen met een F en G label loopt op tot meer dan 30 procent. Dat blijkt uit onderzoek onder woningverkopen in 2008 door het Nederlands Bureau Waardebepaling Onroerende zaken (NBWO).

NBWO onderzocht de verkoopprijzen van 4000 woningen die in 2008 van eigenaar verwisselden. Daarvan vergeleken zij de verkoopgegevens van het Kadaster met de energielabels, die SenterNovem voor het onderzoek beschikbaar heeft gesteld. Voor vijf categorieën is gezocht naar de gemiddelde verkoopprijs van een woning per labelklasse. Een huis met een A label is goed geïsoleerd, een huis met een G Label verspilt veel energie.

Voor alle categorieën geldt dat een slecht geïsoleerd huis leidt tot een lagere gemiddelde verkoopwaarde. Voor appartementen en hoekwoningen is het verschil het grootst, daar is de gemiddelde koopsom voor woningen met een B-Label meer dan 30% hoger dan die voor woningen met een laag label (E, F en G). Voor vrijstaande woningen is het prijsverschil van minder dan tien procent het kleinst.
Provincie:
Tag(s):