maandag, 26. mei 2008 - 20:22

Energiezuinige lampen in lantarenpalen in Tynaarlo

Tynaarlo

Wethouder Johannes Frieling van de gemeente Tynaarlo heeft maandagmiddag aan de Fledders te Vries een armatuur en een lamp vervangen van de openbare verlichting. Het was de symbolische start van de vervanging van oude TLM armaturen en lampen door nieuwe armaturen en PL-L lampen.

In het kader van het beleidsplan Openbare Verlichting, is Essent Lighting onlangs gestart met de vervanging van ca. 360 TLM lampen door PL-L armaturen. Dit levert een besparing op van ca. 18 % op het energieverbruik en daarmee ook op de CO2 uitstoot.

Nadat de TLM armaturen en lampen zijn vervangen, zullen de komende jaren de zgn. TLS armaturen en lampen worden vervangen. Hierbij gaat het om ca. 2600 armaturen.

In de afgelopen 3 jaren heeft Essent Lighting inmiddels zo’n 900 verouderde TLEM armaturen vervangen. Deze vervanging heeft geresulteerd in een besparing van ca. 20 % op het energieverbruik.

Naast het vervangen van de oude TL-achtige lampen, worden momenteel alle ca. 7400 lichtmasten die in de gemeente Tynaarlo staan, door middel van het GPS systeem ingemeten. Hierdoor heeft de gemeente alle lichtmasten digitaal in het bestand staan en kunnen door middel van “een klik op de knop� naast de exacte plaatsaanduiding, alle relevante gegevens van de betreffende lichtmast worden opgeroepen, zoals type lichtmast, type armatuur, type lamp, leeftijd, jaar van onderhoud etc.
Provincie:
Tag(s):