dinsdag, 3. juni 2008 - 17:36

EOD start woensdag met ontmanteling vliegtuigbom

Vijfhuizen

De Explosieven Opruimings Commando Koninklijke Landmacht (EOCKL) zal woensdagochtend om 09.00 uur beginnen met het onklaar maken van de Engelse 500 ponder die maandag bij graafwerkzaamheden in Vijfhuizen werd aangetroffen. Dit heeft een woordvoerder van de gemeente Haarlemmermeer dinsdagavond laten weten.

Polderbaan buiten gebruik
Op advies van de Inspectie Verkeer en Waterstaat werd de Polderbaan maandagavond al buiten gebruik gesteld. De Explosieven Opruimings Commando Koninklijke Landmacht heeft maandag na de vondst het niet-ontplofte explosief in Vijfhuizen onderzocht en concludeerde dat het een vliegtuigbom is uit de tweede wereldoorlog. Het gaat om een zogenaamde Engelse 500 ponder. Twee jaar eerder is in dit gebied vlak bij de A9 een vergelijkbare bom ontmanteld.

Gebied ontruimd
In een straal van 450 meter is het gebied ontruimd op basis van een noodverordening die de burgemeester van Haarlemmermeer heeft vastgesteld. De kermis op het Floriadeterrein is ontruimd. Tevens zijn op de Vijfhuizerweg de bewoners geëvacueerd en elders ondergebracht.

De geëvacueerden zijn opgevangen en ondergebracht bij familie en in hotels. De betrokkenen worden door de gemeente Haarlemmermeer op regelmatige basis geïnformeerd. Dit zal voortduren tot de bom onschadelijk is gemaakt.
Provincie:
Tag(s):