dinsdag, 15. januari 2008 - 13:09

Erwtensoep in de klas

Renkum

Met de klas op school stamppot boerenkool maken? Of een grote pan erwtensoep bereiden? Leren waarom er zomer- en wintergroenten zijn, of waar onze wintergroenten oorspronkelijk vandaan komen?

Dat kan allemaal met de materiaalzending Wintergroenten, die vanaf donderdag 17 januari 2008 door 15 Gelderse centra voor natuur- en milieueducatie onder de basisscholen wordt verspreid.

In totaal worden er bijna 600 materiaalzendingen verspreid, wat betekent dat over enkele weken zo’n 15.000 leerlingen bijna alles van wintergroenten zullen weten. Vanuit het Milieu Educatie Centrum gaan vijf scholen uit de gemeente Renkum en twee scholen uit de gemeente Overbetuwe aan de slag met deze materiaalzending.

Met de materiaalzending wintergroenten willen de centra voor natuur- en milieueducatie de leerlingen opnieuw laten kennismaken met de traditionele wintergroenten. De zending bestaat uit een erwtensoep-pakket (prei, knolselderij en groene erwten) en uit aardappels, witte kool, boerenkool, spruitjes, winterwortelen, uien en rode bieten. Deze groenten kunnen bekeken worden, er worden proefjes mee gedaan, maar uiteraard kan er ook mee gekookt worden. De handleiding bevat per bouw suggesties voor een aantal activiteiten, die de leerlingen kunnen uitvoeren.

Zo is er voor groep 1 en 2 de schoonheidswedstrijd in Groenteland (met de boerenkool als verrassende winnaar). Groep 3 en 4 verdiepen zich nader in de aardappel. Groep 5 en 6 houden een groentedagboek bij. Groep 7 en 8 gaan na hoeveel energie het kost om al die groenten nu bij de groenteboer in de winkel te hebben. In de handleiding staan nog veel meer lessuggesties.
Provincie:
Tag(s):