woensdag, 5. november 2008 - 10:36

EuroNCAP verzwaart testcriteria in 2009

Den Haag

Met ingang van 2009 zal EuroNCAP auto’s slechts de waardering vijf sterren bij een crashtest geven als deze voertuigen standaard beschikken over Electronic Stability Control (ESC). Met deze beslissing worden de testcriteria verzwaard.

In februari volgend jaar zal EuroNCAP nieuwe testresultaten bekend maken van auto’s die zijn getest volgens de nieuwe systematiek.

ESC is een actief systeem voor de veiligheid. Het ondersteunt de bestuurder van een voertuig, wanneer hij terechtkomt in een kritieke situatie: bij plotselinge uitwijkmanoeuvres voor hindernissen, bij verkeerd ingeschatte bochten of bij een verradelijk wegdek. Het systeem herkent het slippen van de wielen (in de bocht) en grijpt in door een doelbewust afremmen van aparte wielen.

EuroNCAP is een samenwerkingsverband van de ANWB en zijn Europese zusterclubs met de Nederlandse, Britse, Zweedse, Duitse, Franse en Catalaanse overheid, de Europese Commissie en Europese Consumentenclubs.

De ANWB, een vereniging met 3,9 miljoen leden, vindt verkeersveiligheid erg belangrijk en heeft twintig jaar ervaring met het uitvoeren van crashtesten bij auto’s. De ervaring leert dat het uitvoeren van crashtesten leidt tot een hogere veiligheid bij de auto’s en de inzittenden.
Categorie:
Tag(s):