maandag, 8. december 2008 - 17:02

Europa doet de gloeilamp in de ban

Den Haag

Gloeilampen zullen op afzienbare termijn niet meer verkrijgbaar zijn in winkels in Europa. Dat is het gevolg van het vandaag genomen besluit van het wetgevend comité van lidstaten in Brussel.

Het comité heeft ingestemd met een voorstel van de Europese Commissie om de gloeilamp gefaseerd van de Europese markt te bannen. De meest energieverslindende gloeilampen van 100 Watt moeten al na 1 september 2009 uit de winkels verdwijnen.

Met enkele tussenstappen zal per 1 september 2012 in heel Europa geen enkele gloeilamp meer verkocht mogen worden. De meeste typen halogeenverlichting blijven tot 2016 toegestaan. LED-verlichting is binnenkort zo ver ontwikkeld dat het, naast spaarlampen, als alternatief kan dienen.

Met het aangenomen wetsvoorstel eisen worden ook eisen gesteld aan functionaliteit en kwaliteit van huishoudelijke verlichting. De besparing die gepaard gaat met deze maatregel wordt voor Europa voor 2020 geschat op meer dan 40 TWh (TerraWatt hour) per jaar. Dat komt neer op het elektriciteitsverbruik van circa 10 miljoen huishoudens.

De maatregelen worden genomen in het kader van de Richtlijn Ecodesign, op basis waarvan energie- en milieueisen worden gesteld aan energieverbruikende producten.

Minister Jacqueline Cramer van Ruimte en Milieu: “Ik heb me in Brussel hard gemaakt voor een spoedige uitfasering van de gloeilamp. Ik ben zeer tevreden met dit besluit, al had het wat mij betreft nog best een tandje sneller gemogen. Het levert een enorme energiebesparing op. Europa laat hiermee zien dat we onze verantwoordelijkheid nemen�.
Provincie:
Tag(s):