vrijdag, 4. april 2008 - 10:55

Europa ongekend hard getroffen door natuurrampen

Rotterdam

Europa werd vorig jaar ongebruikelijk zwaar getroffen door natuurrampen. Uit cijfers van Swiss Re blijkt dat de verzekerde schade ruim zeven miljard euro bedroeg, ongeveer veertig procent van de wereldwijde schade voor verzekeraars.

De storm Kyrill, die in januari 2007 over Europa trok, vormde de grootste kostenpost met een verzekerde schade van vier miljard. In Nederland kostte de storm ongeveer 300 miljoen.

Natuurrampen en door mensen veroorzaakte catastrofes zorgden vorig jaar wereldwijd voor een economische schade van 45 miljard euro, zeventien miljard meer dan in 2006. De schade voor verzekeraars bedroeg achttien miljard, een toename van zeven miljard. In totaal telde Swiss Re 142 natuurrampen en 192 door mensen veroorzaakte catastrofes (zoals explosies en grote branden). Bij de rampen kwamen meer dan 20.000 mensen om het leven.

Met een aandeel van zeven miljard euro schade, werden Europese verzekeraars ongekend hard getroffen. De hevige regenval en overstromingen in Engeland in de zomer zorgden voor een verzekerde schade van drie miljard euro, maar de grootste boosdoener was Kyrill met een schade van vier miljard. Hoewel de storm niet aan de normen van een orkaan voldeed, zorgde deze in januari voor veel schade, met name in Nederland, Duitsland, België en Groot-Brittannië. In ons land was de storm zelfs de zwaarste in vijf jaar.
Categorie:
Tag(s):