maandag, 3. maart 2008 - 13:35

Europees ruimte-vrachtschip ATV klaar voor lancering

Noordwijk

ESA’s Automated Transfer Vehicle (ATV) ‘Jules Verne’ wordt op zondag 9 maart om 04:59 uur gelanceerd vanaf de Europese lanceerbasis in Kourou, Frans Guyana. Het onbemande vrachtschip, voorzien van in Nederland gemaakte zonnepanelen, heeft als bestemming het internationale ruimtestation ISS.

Samen met het in februari gelanceerde ruimtelaboratorium Columbus, is ATV de belangrijkste bijdrage van ESA aan het ruimtestation.
Jules Verne is de eerste in een serie ATV’s die het internationale ruimtestation ISS gaat bevoorraden. Het vrachtschip wordt naar de ruimte gebracht met een Ariane 5 draagraket, waarna het op eigen kracht verder vliegt naar het ISS. Tijdens zijn missie vervult het ATV vier verschillende taken. Eerst brengt het nieuwe voorraden en wetenschappelijke experimenten aan boord, daarna dient het als extra opslagruimte voor het ruimtestation.

Met zijn motor stuwt het ATV het ruimtestation naar een hogere baan. Zo wordt hoogteverlies door de (geringe) luchtweerstand op vierhonderd kilometer hoogte gecompenseerd. Ten slotte koppelt het vrachtschip vol afval los van het ISS om na een korte vlucht helemaal te verbranden in de dampkring.
Categorie:
Tag(s):