dinsdag, 4. november 2008 - 22:46

Europese overwintering PSV in gevaar na oorwassing tegen Marseille

(Elfvoetbal) Of PSV dit seizoen Europees overwintert, is zeer de vraag. De Eindhovenaren konden zich dinsdagavond in het Champions League-duel tegen Olympique Marseille verzekeren van een derde plek in de groep, maar keerden gedesillusioneerd huiswaarts: 3-0.

Op een zeer drassig en daardoor moeilijk bespeelbaar veld, startte PSV echter hoopvol. Een stevige tackel van Erik Addo op Mamadou Niang (foto) in de vierde minuut illustreerde de gretigheid bij de ploeg van trainer Huub Stevens, dat in de openingsfase Marseille het spel liet maken.

Kansen waren er in de beginfase voor zowel de bezoekers als de thuisploeg. Bij de Fransen was Hatem Ben Arfa als eerste gevaarlijk. Zijn slappe rollertje, uit een voorzet van Niang, kon doelman Andreas Isaksson echter niet verontrusten. Een minuut later leek Danny Koevermans PSV op voorsprong te zetten. De spits gleed een op maat gegeven voorzet van Ibrahim Afellay vanaf links echter naast het doel. Een unieke kans om nog binnen het eerste kwartier het eerste doelpunt te maken, werd zo om zeep geholpen door de man die PSV twee weken geleden in Eindhoven nog met twee goals langs Marseille hielp.

Koevermans kon zijn stempel op de 'return' in Zuid-Frankrijk niet drukken. De spits kon geen bal bij zich houden en leidde tot overmaat van ramp ook nog eens de eerste tegentreffer in, na knullig balverlies links voorin. Marseille bleek dodelijk in de omschakeling. Slechts twee passes had het nodig om de bal bij de razendsnelle Bakari Kone te krijgen. De Ivoriaan reageerde uiterst alert op een steekpass van Ben Arfa en liet de verbouwereerde Addo niets meer dan zijn hielen zien en omspeelde Isaksson alsof hij er niet stond: 1-0.

Negen minuten later was PSV voor de tweede maal zeer dicht bij een treffer. Deze keer werd de bal wel op doel gemikt, maar stond de paal een kopdoelpunt van Otman Bakkal in de weg.

In het tweede bedrijf leunde Olympique Marseille wat meer achterover en was het PSV dat aandrong op de gelijkmaker. Het mentale aspect dat deze wedstrijd wel eens de laatste kans op Europese overwintering zou kunnen zijn, werkte echter averechts op de PSV-spelers. Alleen Afellay zorgde sporadisch voor wat gevaar met zijn dribbels.

In de 50e minuut leverde dat bijna een Eindhovens doelpunt op. Een voorzet vanaf links was echter wederom niet aan hem besteed. Na iets meer dan een uur spelen, legde Stevens zijn eerste troef op tafel met Balázs Dzsudzsák. De Hongaar verving Bakkal, maar kon eveneens geen doorgang vinden in de Zuid-Franse muur. Marseille counterde de wedstrijd vervolgens professioneel uit.

Jan Kromkamp, in de ploeg gekomen voor de licht geblesseerde Afellay, liet Kone voorgeven vanaf rechts, na opnieuw balverlies op het middenveld. De geheel vrijstaande Niang, Addo was in geen velden of wegen te bekennen, volleyde fraai binnen: 2-0.

Daarmee was de gifbeker voor PSV nog niet leeg. Nadat Timmy Simons een inzet van Kone van de doellijn haalde, was het Niang die beheerst de 3-0 langs Isaksson werkte, na een slimme steekbal van Ben Arfa.

Met lichtgewicht Stef Nijland binnen de lijnen, hoopte Stevens nog op een eretreffer, maar zelfs dat zat er niet in. Alleen Dzsudzsák was daar in de tweede helft dichtbij, maar zijn schuiver werd in tweede instantie gepareerd door Marseille-goalie Steve Mandanda. PSV mocht van geluk spreken dat Marseille in de laatste minuten wat gas terug nam en de oorwassing beperkt hield tot 3-0. Daar waar de score ook hoger uit had kunnen vallen.

"De derde plek wordt nu heel moeilijk", concludeerde een realistische Stevens na afloop tegenover de camera's van de NOS. "We moeten het nu van wedstrijd tot wedstrijd bekijken."
Categorie:
Tag(s):