dinsdag, 5. augustus 2008 - 16:31

Europese subsidie voor onderzoek quantumtransport TU Delft

Delft

Prof. Leo Kouwenhoven van het Kavli Instituut voor Nanoscience aan de TU Delft is een van de Europese onderzoekers die een ERC Advanced Grant toegewezen hebben gekregen.

De ERC Advanced Grant is een subsidie van de European Research Council voor ervaren wetenschappers die innovatief en baanbrekend onderzoek doen. Kouwenhoven zal naar verwachting 1.8 miljoen euro ontvangen om in een periode van vijf jaar zijn onderzoek op het gebied van ‘quantum opto-electronica’ verder uit te bouwen.

Leo Kouwenhoven is als hoogleraar verbonden aan het Kavli Institute of Nanoscience Delft aan de TU Delft. Hij is wereldleider op het gebied van de elektronische eigenschappen van nanostructuren. De ERC Advanced Grant is gericht op het verder uitbouwen van het onderzoek naar ‘quantum opto-electronica’, het omzetten van een enkel elektron in een nanostructuur, naar een enkel lichtdeeltje (het foton). Oftewel, een ‘lampje’ voor het uitzenden van individuele lichtdeeltjes. Tegelijkertijd moet de quantummechanische toestand van het elektron worden overgedragen aan het foton. Kouwenhoven gaat de 1.8 miljoen euro besteden aan nieuwe meetapparatuur en het aannemen van promovendi. Met het ERC geld hoopt hij over vijf jaar daadwerkelijk het principe van kwantuminformatie-overdracht van een enkel elektron naar een enkel foton te hebben gedemonstreerd.

Kouwenhoven ontving in 2007 de NWO Spinozaprijs voor zijn doorbraken op het gebied van quantumtransport in halfgeleidermaterialen. Hij is sinds februari 2008 Universiteitshoogleraar aan de TU Delft. Op 1 september aanstaande ontvangt Van Kouwenhoven de Leermeesterprijs van het Universiteitsfonds Delft voor zijn uitstekende onderzoek en onderwijs.

De ERC grants

De European Research Council is de Europese subsidieverstrekker voor wetenschappelijk onderzoek. Er zijn twee varianten: de ERC Starting Grant voor startende onderzoekers en de ERC Advanced Grant voor ervaren wetenschappers. Van Kouwenhoven is een van de ontvangers van de ERC Advanced Grant. Kenmerkend voor de winnende projectvoorstellen is dat ze zeer ambitieus zijn, buiten de gebaande paden gaan en geleid worden door ‘exceptional leaders only’. Het totale budget voor de Advanced Grants is 517 miljoen Euro.
Categorie:
Tag(s):