vrijdag, 7. maart 2008 - 23:21

Ex-model en VN-gezant Waris Dirie terug

Brussel

Het sinds woensdagochtend vermiste ex-model en VN-gezant Waris Dirie Jones is vrijdag gezond en wel teruggevonden in Brussel. De 43-jarige Dirie, die vecht tegen vrouwenbesnijdenis, zou vandaag in Kerkrade de Martin Buber-plaquette in ontvangst nemen. De voorzitter van de stichting Euriade, die de prijs organiseerde, liet weten dat Dirie mogelijk nog lijdt aan een drugs- en alcoholverslaving en daarom zomaar verdween.

Dirie werd bekend nadat zij als model boeken schreef over haar leven als Somalische vrouw. Op haar vijfde sneed een lokale vrouw haar genitaliën weg, met een kapot scheermesje en zonder verdoving, zoals gebruikelijk is in Somalië. Op haar dertiende wilde haar moeder haar uithuwelijken aan een 60-jarige man in ruil voor vijf kamelen. Ze vluchtte echter naar Groot-Brittannië, waar ze als model werd ontdekt. Ook speelde ze een rol in de James Bondfilm The Living Daylights.

Het parket van Brussel liet vrijdagavond weten dat Dirie gezond en wel teruggevonden is in de hoofdstad, maar dat nog niet duidelijk is waar zij geweest is. Zaterdag zal in een persconferentie haar vermissing worden toegelicht.
Categorie:
Tag(s):