zondag, 20. april 2008 - 16:34

Excelsior degradeert na verlies in Friesland

(Elfvoetbal) Heerenveen heeft zondagmiddag, in het eigen Abe Lenstra stadion, met 5-0 van Excelsior weten te winnen. Heerenveen eindigde hierdoor op de vijfde plaats in de Eredivisie en mag voor een plek in de voorronde van de Champions League gaan strijden.

Excelsior eindigde als achttiende en degradeert rechtstreeks naar de Jupiler League. Trainer Lokhoff reageerde realistisch na afloop: "Wij kunnen met opgeheven hoofd afscheid nemen van het hoogste niveau. Excelsior heeft zich de laatste twee jaren goed laten zien in de Eredivisie. Een aantal seizoenen geleden degradeerden ADO en RBC al een aantal speelronden voor het einde. Dit jaar was de strijd tot het laatste moment ongekend spannend. Op zo'n laatste speeldag kan het alle kanten op. Je weet ook dat het zomaar voorbij kan zijn. Helaas was dat laatste het geval. Ik vond overigens dat wij Heerenveen de eerste helft goed partij boden. Maar zoals wel vaker dit seizoen werden persoonlijk fouten ons weer eens fataal."

Excelsior begon slecht aan het cruciale duel. Al na acht minuten opende Gerald Sibon met het hoofd de score, uit een voorzet van uitblinker Gianni Zuiverloon. Naarmate de wedstrijd vorderde kwamen de Kralingers steeds beter in de wedstrijd. Grote kansen kreeg de ploeg van trainer Ton Lokhoff echter niet. Op slag van rust verdubbelde Miralem Sulejmani de score uit een counter. Na de thee ging de thuisploeg direct op zoek naar een uitbreiding van de score. Doelman Ronald Graafland wist met prima reddingen zijn ploeg nog enigszins in de race te houden. Het was geen tegenstander maar ploeggenoot Sigourney Bandjar (54ste minuut) die met een kopbal, uit een voorzet van Danijel Pranjic zijn eigen doelman passeerde. De 3-0 was uiteindelijk de mokerslag voor de Rotterdammers. Twaalf minuten voor tijd kopte Sibon zijn tweede treffer van de middag uit een hoekschop tegen de touwen. Twee minuten later bepaalde invaller Geert Arend Roorda, net hersteld van Pheiffer, de 5-0 eindscore.

Door de nederlaag degradeert Excelsior rechtstreeks naar de Jupiler League. sc Heerenveen eindigt op de fel begeerde vijfde plaats. Scheidend coach Gertjan Verbeek speelt dus volgend seizoen geen Champions League met zijn nieuwe werkgever Feyenoord.

Voorzitter Yme Kuiper reikte na afloop de prijs voor de beste speler van het seizoen uit. Pranjic werd de gelukkige en ontving de vervangende beker. Kuiper beloofde: "Wij hebben contact gehad met Alfonso Alves en hij heeft ons beloofd de 'echte' beker terug te geven. Ik denk dat de wisselbeker over een half jaar weer in Heerenveen te bewonderen is." De overige twee genomineerden waren Gerald Sibon en Miralem Sulejmani. Voor de uitreiking werd scheidend coach Gertjan Verbeek bedankt voor bewezen diensten.

Ajax wordt de komende tegenstander voor Heerenveen in de Play-offs. Verbeek verklaarde na afloop: "Wij hebben dit seizoen nog niet gewonnen van Ajax. Ik hoop dat het nu wel gaat lukken. Natuurlijk kijk ik met een schuin oog naar mijn nieuwe club Feyenoord, maar het wordt een lange weg naar Europees voetbal."
Categorie:
Tag(s):