zondag, 10. februari 2008 - 16:53

Excelsior sterker in stadsderby

(Elfvoetbal) Excelsior heeft de stadsderby tegen Sparta verrassend gewonnen. Op het Kasteel werd het dankzij een doelpunt van Leen van Steensel 0-1.

Sparta en Excelsior maakten er eerder in het seizoen een heus spektakelstuk van. Op Woudenstein werd het 4-3 voor het elftal van trainer Ton Lokhoff. Het was één van de meest boeiende wedstrijden van deze voetbaljaargang.

Deze ontmoeting op het Kasteel was beduidend minder aantrekkelijk. In één helft voetballen wist Sparta geen enkele kans te creëren. De spelers toonden weinig initiatief en waren duidelijk bang om fouten te maken. Excelsior leunde heerlijk achterover, gokkend op een snelle tegenaanval. De bezoekers kwamer er een paar keer gevaarlijk uit. Na een half uur spelen kregen de Kralingers de grootste kans van de wedstrijd. Na een snelle uitbraak kon Geert den Ouden opduiken voor Sander Westerveld. In een poging de doelman te passeren, ging de topscorer van Excelsior opzichtig naar de grond. Scheidsrechter Dick van Egmond zag er terecht geen ovetreding in en liet doorspelen.

In de tweede helft bleven de gasten loeren op de counter. De Kasteelbewoners hadden nog steeds het meeste balbezit, maar wisten daar vervolgens weinig raad mee. Het elftal speelde stroef en moeizaam, waar de bezoekers juist met veel strijd en passie op het veld stonden. Excelsior liet zien het snelle omschakelen uitstekend te beheersen. De ploeg kwam in de 58ste minuut dan ook verdiend op voorsprong, nadat verdediger Van Steensel een hoekschop van Kees Luyckx snoeihard in de touwen kopte: 0-1.

Sparta ging noodgedwongen nog verder van het eigen doel afspelen. Het leverde een mogelijkheid op voor Nourdin Boukhari. De Spartaan kwam na een slippertje van doelpuntenmaker Van Steensel in scoringspositie, maar schoot vervolgens huizenhoog over. Ook Darryl Roberts kreeg een opgelegde kans. Het schot van de invaller smoorde in de Excelsior-defensie.

Een kwartier voor tijd kwamen de gasten bijna op 0-2. Na een snelle uitbraak werd de doorgebroken Sebastiaan Steur door Kim Jaggy naar de grond gehaald. De linksback ontsnapte en kreeg tot zijn eigen opluchting slechts een gele kaart van scheidsrechter Van Egmond. De slotfase leverde geen kansen meer op. Sparta zette wel aan, maar Excelsior bleef op een paar speldenprikjes na moeiteloos overeind.

Voor de Kralingers zijn dit drie heel belangrijke punten. De nummer laatst van de Eredivisie heeft dankzij deze overwinning nog maar één punt achterstand op concurrent VVV.