zaterdag, 19. januari 2008 - 2:12

Excelsior stunt in stadsderby tegen Feyenoord

(Elfvoetbal) Excelsior heeft de stadsderby tegen Feyenoord met 2-1 gewonnen. De thuisploeg begon voortvarend aan de wedstrijd. Binnen een kwartier hadden Michel van Guldener en Geert den Ouden al gescoord. Feyenoord speelde slap en ongeïnspireerd. Het tempo van de gasten lag veel te laag.

Grote kansen werden dan ook nauwelijks gecreëerd. Alleen Roy Makaay kwam in scoringspositie, maar ook de topscorer van Feyenoord miste vanavond de echte scherpte. Tien minuten voor tijd deed Danny Buijs namens de gasten nog wel iets terug. Het was voor Feyenoord echter te laat om nog aanspraak te kunnen maken op een punt.

Feyenoord begon zwak aan de wedstrijd. Excelsior zette haar opponent al in een vroegtijdig stadium vast en verstoorde daarmee de opbouw van de gasten. Al binnen vijf minuten keek de ploeg van trainer Bert van Marwijk tegen een achterstand aan. Kees Luijckx ontsnapte op links aan de bewaking van Danny Buijs. Hoewel de middenvelder buitenspel stond, liet scheidsrechter Braamhaar doorspelen. Van Guldener maakte zich vervolgens los van Kevin Hofland en tikte de voorzet van Luijckx simpel binnen: 1-0.

Zes minuten later lag de bal alweer in het mandje. Opnieuw kwam de voorzet vanaf de rechterkant (Van Guldener) en wederom stond Hofland fout te dekken. Ditmaal kon de vrijgelopen Den Ouden de bal met de punt van zijn schoen in het doel werken. Timmer was kansloos: 2-0.

Tegen het einde van de eerste helft kreeg Feyenoord de wedstrijd wat meer onder controle. Dat resulteerde in een grote kans voor Lee, die de bal vrij voor het doel op een presenteerblaadje kreeg aangeboden van Roy Makaay. De Zuid-Koreaan maaide echter hopeloos mis. Excelsior ging met een comfortabele 2-0 voorsprong de rust in.

In de tweede helft kwamen Aykut Demir en Ronald Graafland niet meer terug in het veld. Na een botsing met Giovanni van Bronckhorst bleek Demir zijn neus te hebben gebroken. Graafland had een blessure aan zijn knie. Bij Feyenoord moest Lee in de kleedkamer achterblijven. De rechtsbuiten maakte plaats voor aanvaller Michel Mols.

Ook Makaay stond deze avond niet op scherp. Na een goede pass van Mols dook de spits in de 63ste minuut alleen op voor invaller Jorg van Nieuwenhuijzen. De reserve-doelman van Excelsior had geen enkele moeite om de zwakke inzet van Makaay te keren. Het zat de aanvalsleider van Feyenoord niet mee. Ook zijn snoeiharde vrije trap in de 79ste minuut belandde op de lat.

Een minuut later deed Feyenoord wel iets terug. Danny Buijs nam een afvallende bal in één keer op zijn voet. Het schot werd nog van richting veranderd en verdween in het doel: 2-1.

Feyenoord zette vervolgens nog aan voor een slotoffensief, maar kwam niet meer tot uitgespeelde kansen. Excelsior, dat vooorin steeds meer ruimte kreeg, was zelfs nog een paar keer zeer gevaarlijk in de tegenaanval. De thuisploeg miste echter de rust om de counters goed uit te spelen. Na afloop maalde niemand daar meer om. Omdat ook Feyenoord niet meer tot scoren kwam, gingen de drie punten zeer verdiend naar Excelsior.