donderdag, 10. april 2008 - 21:45

Excuses voor weggepest gezin na oordeel commissie

Waalwijk

Burgemeester Nol Kleingeld van de gemeente Waalwijk heeft donderdag zijn excuses aangeboden aan het gezin Hayes dat vorig jaar uit Waspik werd weggepest. De burgemeester reageerde hiermee op het onderoeksrapport 'Racistische overlast in Waspik, Analyse van de aanpak en lessen voor gemeenten', dat vandaag door de onderzoekscommissie werd gepresenteerd. De onderzoekscommissie werd ingesteld nadat het gezin, dat was gevlucht uit Liberia, na rascistische pesterijen de gemeente had verlaten.

Uit het rapport van de commissie blijkt ondermeer dat er geen adequate aanpak volgde van de betrokken instanties, zoals gemeente, politie, vluchtelingenwerk en woningbouwvereniging op de pesterijen die gericht waren tegen het vluchtelingegezin. De pesterijen werden veroorzaakt door een kleine groep jongeren uit de Waspikse gemeenschap. De onderzoekscommissie stelde daarbij vast dat in Waspik sinds 1996 een aantal gezinnen c.q. personen van Afrikaanse afkomst zijn weggepest waarbij huidskleur, etniciteit en culturele afkomst een belangrijke rol speelden.

Nadat het verhaal door de media naar buiten werd gebracht heeft de gemeente wel adequaat gereageerd, stelt de commissie. Zo is er in de gemeente inmiddels ook een Anti-discriminatie meldpunt ingericht.

Het rapport werd door burgeemster Kleingeld aangeboden aan minister Vogelaar van Wonen, Wijken en Integratie.
Provincie:
Tag(s):