dinsdag, 2. september 2008 - 8:53

Experiment met camera's in lesauto's

Houten

Een aantal BOVAG-rijscholen experimenteert momenteel met een camera in de lesauto om zo de verrichtingen tijdens de rijles achteraf met de cursist te kunnen analyseren. Het systeem draagt volgens instructeurs bij aan een beter verkeersinzicht.

Onder andere Verkeersschool Keijbeck in Limburg en Experience Rijopleidingen in Brabant gebruiken de camera die ter hoogte van de binnenspiegel wordt gemonteerd en de prestaties van de leerling zowel binnen als buiten de auto kan registreren. Op een laptop kunnen de beelden direct worden bekeken, zodat verkeerssituaties meteen kunnen worden besproken.

Op de beelden is onder meer te zien wat de cursist allemaal zelf heeft gezien of juist had moeten zien. Met en GPS-systeem kan de afgelegde route worden vastgelegd en er is precies te zien hoe hoog de snelheid was. BOVAG is nieuwsgierig naar de resultaten. Een aantal leden draait nu eveneens proef met zo'n systeem. Verduijn: 'De camera wordt zeker een succes. Je confronteert leerlingen met hun gedrag in het verkeer. Wie wil, kan het filmpje ook thuis bekijken op de computer. Die komt dan via de mail naar ze toe." Het gebruik van de camera is overigens op vrijwillige basis. "Het kost de mensen in ieder geval niets extra's.' Het systeem wordt (nog) niet gebruikt bij examens.
Provincie:
Tag(s):